Σπεντζοφάι: γεύση από φθινοπωρινό σεκόντο αλά Pandespani

29.10.2010
Ένα ταξίδι αυτή η συνταγή, όνειρο με ένταση σε μπαλκόνι με θέα το Αιγαίο... Σίγουρα το θυμάσαι όταν ξυπνάς απ’ την φθινοπωρινή δροσιά που σιγοντάρει στην γευστική παράσταση τετραωδίας με λουκάνικο, πιπεριά και ντομάτα.

Η αιωνόβια κουφάλα του μεγάλου πλάτανου στην πλατεία της Πορταριάς, στο Πήλιο, είναι πύλη matrix. Tο βλέμμα διασχίζει το σκοτάδι της, τρυπάει πυκνές 5ετίες, βλεφαρίδες πάνω στη μηχανή του χρόνου που γυρίζει πίσω, τρέχει μπροστά, σταματάει τυχαία, απότομα, κάποιες εικόνες δεν φρενάρουν, πείσμα στον καιρό, οι μνήμες είναι πάντα ιδιοκτησία προσωπική...
Μερικές φορές οι γεύσεις δένονται με τα μέρη και τα πρόσωπα, με καλές χρονιές σαν τα κρασιά, ή με μέτριες, με περιπέτειες σε πλατανοδάση, αυθεντικά πάλαι ποτέ που κάνουν μόνιμα κοσμητική botox να διατηρούνται ωραία...

Μ΄αυτό το μέρος είναι συνδεδεμένο το συγκεκριμένο φαγητό και κάθε που δοκιμάζω μια μπουκιά οι εικόνες (μου) βάζουν κι άλλες μυρωδιές κι άλλες μαζί γεύσεις. Χρυσοκίτρινες βόλτες στο βρεμμένο μονοπάτι των Κενταύρων προς τα Χάνια, τσίπουρο, πετρόχτιστοι μαντρότοιχοι γύρω από ψηλοτάβανα αρχοντικά, διάφανοι ρόμβοι σε χαγιάτια κι ανάγλυφα γυάλινα πιατάκια με γλυκό τριαντάφυλλο, νεανικές ανταρσίες, ζωγραφισμένες πιέτες σε ρούχα του Θεόφιλου ίδιες οι γραμμές νερού του Κάραβα, ορτανσίες τεσσάρων εποχών μεγαλύτερες απ’ το μπόι μου, κρήνες με θόλους, βρύα από πράσινο βελούδο σκαρφαλωμένο σε λοξογραμμένους κορμούς, πέτρες κεντημένες σε στέγες και καλντερίμια.
Ένα ταξίδι αυτή η συνταγή, όνειρο με ένταση σε μπαλκόνι με θέα το Αιγαίο... Σίγουρα το θυμάσαι όταν ξυπνάς απ’ την φθινοπωρινή δροσιά που σιγοντάρει στην γευστική παράσταση τετραωδίας με λουκάνικο, πιπεριά και ντομάτα.

Προετοιμασία: Εύκολη συνταγή, που μπορεί να γίνει αρκετά νωρίτερα και να ζεσταθεί σε χαμηλή φωτιά λίγο πριν το σερβίρισμα. Ο συνολικός χρόνος για την προετοιμασία και το μαγείρεμα είναι 50 περίπου λεπτά.

Υλικά (για 4 άτομα)
4 πιπεριές (πράσινες & κόκκινες) καθαρισμένες & κομμένες σε λωρίδες 2 εκ.
1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο (προαιρετικά)
1 κουτί ντομάτα ή 2 μεγάλες ντομάτες περασμένες στον τρίφτη
½ κιλό πικάντικο λουκάνικο κομμένο σε κομμάτια πάχους 2 εκ.
καυτερή πιπεριά (προαιρετικά, φρέσκια σε ροδελίτσες)
¾ φλυτζ. κόκκινο κρασί
½ κ.γ. ρίγανη
½ κ.γ. μπούκοβο (τσίλι φλέικς) ή 1 μικρή κόκκινη πιπεριά κομμένη σε λεπτές ροδέλες (προαιρετικά)
½ κ.γ. θυμάρι
αλάτι, πιπέρι
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο για γαρνίρισμα

Ετοιμάζετε τα λουκάνικα: Tα βάζετε σε καυτό τηγάνι χωρίς λάδι και τα σοτάρετε 1,5-2 λεπτά από κάθε πλευρά, να ροδίσουν και να βγάλουν το λίπος. Τα βγάζετε σε χαρτί κουζίνας, πετάτε ό,τι έβγαλαν και σκουπίζετε το σκεύος με χαρτί.
Σημείωση: Mην μπείτε στον πειρασμό να τα τηγανίσετε πολύ. Δεν χρειάζεται ούτε να παραψηθούν και να στεγνώσουν εσωτερικά ούτε και να "αρπάξουν" (βλ. μερικά στην τελευταία φωτογραφία).
Κάνετε τις πιπεριές: Ζεσταίνετε το λάδι στο ίδιο τηγάνι και σοτάρετετε πρώτα το κρεμμύδι (αν το χρησιμοποιήσετε) για 1-2 λεπτά και μετά τις πιπεριές για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας. Σβήνετε με το κρασί, αφήνετε να εξατμιστεί για άλλα 4-5 λεπτά και προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τα λουκάνικα. Μαγειρεύετε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά με το καπάκι για 10 λεπτά, προσθέτετε τα λουκάνικα και δοκιμάζετε... διορθώνετε σε αλάτι, πιπέρι, αν χρειάζεται. Συνεχίζετε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά για άλλα 13-15 λεπτά.
Σερβίρισμα: Τοποθετείτε σε πιάτα ή σε πιατέλα και πασπαλίζετε με μαϊντανό.

Για περισσότερες συνταγές αλά Pandespani κάντε κλικ εδώ