Σκορδαλιά με καρύδι!

30.03.2010

Με καρύδι (από τη Μακεδονία)

Υλικά

  • 1 φλιτζάνι καρύδια καθαρισμένα και χοντροκομμένα
  • 5 φλιτζ. μπαγιάτικο ψωμί μόνο ψίχα
  • 4-6 σκελίδες σκόρδο
  • 1 1/2 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 5 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
  • Αλάτι

Εκτέλεση
1. Χτυπάτε το σκόρδο και το αλάτι σε ένα γουδί, μέχρι να πολτοποιηθούν.

2. Προσθέτετε τα καρύδια και χτυπάτε μέχρι να ασπρίσει το μείγμα.

3. Μουσκεύετε το ψωμί και το στίβετε καλά. Βάζετε στο μίξερ το ψωμί μαζί με το μείγμα του σκόρδου και χτυπάτε.

4. Προσθέτετε πρώτα το λάδι σε λίγη ποσότητα μέχρι να απορροφηθεί και ύστερα το ξίδι. Χτυπάτε μέχρι η σκορδαλιά να αποκτήσει κρεμώδη υφή. Αν είναι πολύ πηχτή, προσθέτετε λίγο νερό.

Με ψωμί

Υλικά

  • 1 φραντζόλα σταρένιο ψωμί
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2-3 κουτ. γλυκού ξίδι
  • 3/4 ποτήρι κρασιού λάδι
  • 1/4 ποτήρι κρασιού νερό

Εκτέλεση
1. Μουσκεύετε τη φραντζόλα, βγάζετε την κόρα και στίβετε την ψίχα καλά.

2. Βάζετε την ψίχα στο μύλο του πουρέ ή λίγη λίγη στο μούλτι ή στο μίξερ και σιγά σιγά προσθέτετε το σκόρδο λιωμένο, το αλάτι, το λάδι και το ξίδι.

3. Η συγκεκριμένη σκορδαλιά πρέπει να είναι αραιή σαν σος. Αν έχει γίνει σφιχτή, αραιώνετε με νερό.