Καλαμάρια γεμιστά

04.06.2010

Υλικά

  • 1 1/2 κιλό μέτρια καλαμάρια (10-12)
  • 3/4 κούπας λάδι
  • 1/2 κούπα τριμμένο κρεμμύδι
  • 1/4 κούπας ρύζι για πιλάφι
  • 1/2 κούπα ψιλοκομμένος άνηθος
  • 2 κουτ. σούπας σταφίδα μαύρη
  • 2 κουτ. σούπας κουκουνάρια
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/2 κούπα λευκό κρασί
  • 1 κούπα νερό
  • 1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού

Εκτέλεση
1. Καθαρίζετε και πλένετε τα καλαμάρια. Χωρίζετε τα πλοκάμια και τα ψιλοκόβετε. Τρυπάτε τα καλαμάρια με ένα καλαμάκι για σουβλάκι σε μερικά σημεία εδώ κι εκεί.

2. Στη συνέχεια ζεσταίνετε το μισό λάδι και σοτάρετε μέσα σ’ αυτό το κρεμμύδι και τα ψιλοκομμένα πλοκάμια των καλαμαριών. Τα κατεβάζετε από τη φωτιά, ρίχνετε μέσα το ρύζι, τον άνηθο, τη σταφίδα, τα κουκουνάρια, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

3. Γεμίζετε τα καλαμάρια με τη γέμιση μέχρι τη μέση, γιατί στο ψήσιμο θα φουσκώσει το ρύζι και τα καλαμάρια θα μαζέψουν. Κλείνετε το άνοιγμα στο πάνω μέρος, στερεώνοντάς το με ξύλινες φουρκέτες.

4. Αν θέλετε, πριν γεμίσετε τα καλαμάρια, τα βάζετε σε κατσαρόλα με ελάχιστο νερό και τα ανακατεύετε για 5 λεπτά επάνω σε δυνατή φωτιά, να φύγει το νερό τους, οπότε θα μαζέψουν κι έτσι θα τα γεμίσετε πιο εύκολα, βάζοντας περισσότερη γέμιση, μέχρι τα 2/3.

5. Αραδιάζετε τα γεμιστά καλαμάρια σε πλατιά κατσαρόλα, τα περιχύνετε με το υπόλοιπο λάδι και τα σοτάρετε ελαφρά, γυρίζοντάς τα απ’ όλες τις πλευρές.

6. Τα περιχύνετε με το κρασί, προσθέτετε το νερό και το χυμό λεμονιού, σκεπάζετε και σιγοβράζετε, ώσπου να μαλακώσουν και να μείνουν με λίγη σάλτσα. Αν θέλετε, μπορείτε να δέσετε τη σάλτσα με 1 κουταλάκι κορν φλάουρ. Όταν τα κατεβάσετε από τη φωτιά, τρίψτε στην επιφάνεια λίγο μαύρο πιπέρι. Σερβίρονται με φέτες λεμονιού.