Χειρίζεται τα λαχανικά σαν υλικό χρωματικής παλέτας, βάζοντας στις σαλάτες του ?εκτός από γεύση? και μια έκρηξη χρώματος. Ο Χρήστος Τζιέρας, executive chef στα εστιατόρια «Verde», «Faces» και «Kitchen Bar», δίνει το στίγμα της κουζίνας του μέσα από την ποικιλία των λαχανικών και της υγιεινής μαγειρικής προσέγγισης. Λάτρης ο ίδιος του ποιοτικού φαγητού, πιστεύει ότι «το φαγητό είναι μικρογραφία της ποιότητας της ζωής μας... είναι πολιτισμός, είναι κουλτούρα».
Το φαγητό πρέπει να είναι για τα παιδιά ώρα χαράς και απόλαυσης. Οι περισσότεροι γονείς αναζητούν τρόπους βελτίωσης της διατροφής των παιδιών τους προσπαθώντας να τα μυήσουν σε διάφορες γεύσεις. Δεν είναι πάντα εύκολο να τα πείσεις να επιλέξουν την υγιεινή διατροφή. Συχνά, οι γονείς δεν γνωρίζουν πώς να αντιμετωπίσουν την άρνηση των παιδιών όταν πρόκειται για φρούτα, λαχανικά και όσπρια. «Για παράδειγμα, τα παιδιά θεωρούν τα λαχανικά βαρετά. Ο καλύτερος τρόπος προσέγγισης είναι το παιχνίδι. Δηλαδή, να τα βάλεις στον κόσμο των λαχανικών. Πώς; Μπορούν να συμμετέχουν στην επιλογή και την αγορά τους, στο πλύσιμο, την αποφλοίωση ή ακόμη και στο κόψιμό τους. Κάντε στα πιάτα τους ζωγραφιές με τα λαχανικά. Αυτή η διαδικασία χαλαρώνει τα παιδιά και διεγείρει τη γεύση», υποστηρίζει ο σεφ, που "όπως μας εκμυστηρεύεται" ακολούθησε αυτό το τέχνασμα για να εκπαιδεύσει τα δικά του παιδιά σε διάφορες γεύσεις. «Βάλτε τα παιδιά στην κουζίνα. Η προετοιμασία του φαγητού είναι διασκέδαση και νιώθουν όμορφα όταν ετοιμάζουν το γεύμα τους. Μέσω αυτής της διαδικασίας μπορείτε να τα εκπαιδεύσετε να ζυγίζουν, να μετρούν, να μαθαίνουν τα υλικά και στη συνέχεια να δοκιμάζουν τις νέες γεύσεις απαλλαγμένα από καχυποψία», λέει ο Χρήστος Τζιέρας.
Πιστεύει ακράδαντα ότι η οικογένεια είναι η βάση της γευστικής εκπαίδευσης. «Οι καθημερινές συνήθειες των γονέων, η μεσογειακή κουζίνα ?με τα όσπρια, τα λαδερά και τις σαλάτες στο εβδομαδιαίο μενού της οικογένειας? αλλά και το γεύμα όπου συμμετέχουν όλοι καθισμένοι γύρω από το τραπέζι δίνουν το καλό παράδειγμα στα παιδιά. Το φαγητό είναι ποιότητα χρόνου. Δημιουργείς επικοινωνία με το παιδί. Είναι η κουλτούρα που μας ξεχωρίζει ως λαό», σχολιάζει.
Πως μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα σνακ του εμπορίου; «Τα σνακ είναι οι λιχουδιές που προσελκύουν το παιδί λόγω της δυνατής γεύσης τους και της τολμηρής εικόνας τους, που το ξεγελάει. Εξαιτίας δε των χημικών δημιουργείται εθισμός. Εμείς οι γονείς μπορούμε να δημιουργήσουμε αντίστοιχες εικόνες φτιάχνοντας υγιεινά σνακ, όπως hot dog με δικό μας λουκάνικο από γαλοπούλα. Στους κεφτέδες έχουμε παράδοση, άρα μπορούμε να φτιάξουμε κεφτέδες με όσπρια και λαχανικά, όπως και σαλάτες με ζυμαρικά ή ρύζι. Οι τηγανητές πατάτες είναι ο «έρωτας» των παιδιών. Μπορούμε, αντί να τις τηγανίσουμε, να τις βάλουμε στον φούρνο με ελαιόλαδο. Με τις αραβικές και τις κυπριακές πίτες μπορούμε να ετοιμάσουμε ωραίο κολατσιό, γεμίζοντάς τες με υλικά που αρέσουν στα παιδιά (κοτόπουλο και αβοκάντο ή γαλοπούλα με μουστάρδα και μαρούλι). Αντί για έτοιμα σουβλάκια, ας φτιάξουμε δικά μας, με μοτσαρέλα και ντομάτα ή με κοτόπουλο. Η σπιτική πίτσα είναι χορταστικό και υγιεινό σνακ. Οι φακές σαλάτα που συνοδεύονται από τυρί φέτα είναι πιο ευχάριστες από τη σούπα. Επίσης, τα γλυκά μπορούν να αντικατασταθούν από τάρτα με φρέσκα φρούτα εποχής ή παγωμένο γιαούρτι με μέλι και φρούτα αλλά και από σπιτικές γρανίτες φρούτων».
Aπό τη Nίκη Mηταρέα, Φωτογραφία Παντελής Ζερβός