Δεκάδες παράμετροι καθορίζουν τη μορφή της παιδικής διατροφής, η οποία επηρεάζεται από τη γεωγραφία, την οικονομική κατάσταση, την ψυχολογία και το εκπαιδευτικό σύστημα. Οι διατροφικές ανάγκες και συνήθειες των παιδιών διαφοροποιούνται επίσης μόλις αρχίζουν το σχολείο, καθώς αυξάνεται σημαντικά ο χρόνος που περνούν μακριά από τη γονική επιτήρηση.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εισβολή των σνακ στη διατροφή τους, με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία τους. Ολα αυτά, βέβαια, συμβαίνουν σε χώρες με σχετικά καλές οικονομικές συνθήκες. Η παιδική κουζίνα συνήθως αποτελεί μέρος της κεντρικής εθνικής κουζίνας κάθε χώρας, όπου τα συστατικά και τα φαγητά των ενηλίκων προσαρμόζονται ανάλογα ώστε να ικανοποιήσουν τα παιδιά. Ετσι, το ρύζι αποτελεί βασική διατροφική πηγή των παιδιών στην Κίνα και την Ινδία, ενώ τα noodles ή τα μακαρόνια είναι στην πρώτη γραμμή στην Ιαπωνία και την Ιταλία.
Σε χώρες με μεγάλη μαγειρική παράδοση, όπως η Γαλλία, ειδικά στα σχολεία η καθημερινή διατροφή είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη μαγειρικά και αρκετά υγιεινή. Παράλληλα, σε χώρες όπως οι Η.Π.Α., έξω από τις μεγάλες πόλεις είναι πολύ συχνή η παρουσία φαγητών όπως οι τηγανητές πατάτες και τα burgers. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 36% των παιδιών στην Ιταλία είναι υπέρβαρα, ενώ στη Βρετανία το ποσοστό αγγίζει το 22% και στη Γαλλία το 19%.
Στις αναπτυγμένες χώρες, η τηλεόραση παίζει πολύ μεγάλο ρόλο καθώς επίσης και η αυξητική τάση των μονογονεϊκών οικογενειών όπου ο ένας γονιός αναγκάζεται να καταφεύγει σε «ετοιματζίδικα» προϊόντα. Πάντως, η εμπειρία παγκοσμίως δείχνει ότι όταν σερβίρεται καθημερινά φαγητό στο σχολείο, τα διατροφικά προβλήματα είναι σημαντικά λιγότερα επειδή τα πιάτα είναι φροντισμένα και τα κυλικεία δεν λειτουργούν σαν μαγνήτης.
ΔΙΕΘΝΩΣ
ΒΕΛΓΙΟ
Χαρακτηριστικό δείγμα της ολοκληρωτικής επικράτησης της κουζίνας των ενηλίκων και στην παιδική διατροφή. Πολλή ζάχαρη, πολλά γλυκά, τεράστιες ποσότητες αβγών αλλά και λιπαρών ουσιών.
ΙΑΠΩΝΙΑ
Δίνεται μεγάλη βαρύτητα στην παιδική διατροφή (ιδιαίτερα στα σχολεία), η οποία αποτελεί και κομμάτι της εθνικής πολιτικής, με σχολικούς διατροφολόγους και αρκετά μεγάλους προϋπολογισμούς. Ιδιαίτερο ρόλο παίζει η παράδοση, με τα noodles, το ρύζι και το sushi να αποτελούν μέρος της παιδικής καθημερινότητας.
ΚΙΝΑ
Αν και τα περισσότερα νεογέννητα τρέφονται με παιδικές φόρμουλες, μόλις μεγαλώσουν τα βρέφη, ακολουθούν μια δίαιτα βασισμένη στο ρύζι, τις πατάτες και τα λαχανικά. Η βασική προετοιμασία της τροφής γίνεται στον ατμό, ενώ λάδια όπως το σησαμέλαιο χρησιμοποιούνται ελάχιστα.
ΚΟΡΕΑ
Από πολύ μικρά, τα παιδιά μαθαίνουν να τρώνε kimchi (ασιατικό λάχανο το οποίο έχει ζυμωθεί), πολύ ρύζι και tofu, αρκετό γιαούρτι και χοιρινό.
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Στις περισσότερες χώρες της, τη βάση της παιδικής διατροφής αποτελούν το καλαμπόκι και η γλυκοπατάτα (μια πρώτη ύλη κυριολεκτικά γεμάτη υγιεινά συστατικά). Επίσης, πρωταρχικό ρόλο παίζει και το ρύζι.
ΣΟΥΗΔΙΑ
Τα δημητριακά, το ρύζι και το κρέας είναι μέρος της παιδικής διατροφής, που περιλαμβάνει και πάρα πολλά λαχανικά, όπως τα καρότα. Τα γαλακτοκομικά, επίσης, είναι πανταχού παρόντα.
Από τον Kώστα Tσίγκα