Υλικά
- 2 1/2 φλιτζ. αμύγδαλα ανάλατα χωρίς φλούδα
- 1 1/2 φλιτζ. ζάχαρη
- 3/4 φλιτζ. αλεύρι
- 1/2 κουτ. καφέ μπέικιν πάουντερ
- 180 γραμμ. βούτυρο αγελαδινό
- 6 αβγά
- 1 κουτ. καφέ βανίλια υγρή (θα τη βρείτε στα ράφια ζαχαροπλαστικής)
- 1 ρόδι καθαρισμένο
Για το σιρόπι:
- 1 φλιτζ. χυμός ροδιού
- 1/2 φλιτζ. μέλι
Εκτέλεση
1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180o C.
2. Χτυπάτε στο μπλέντερ τα αμύγδαλα με 3/4 φλιτζανιού ζάχαρη, ώσπου να γίνουν σκόνη.
3. Κοσκινίζετε σε ένα μπολ το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
4. Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με την υπόλοιπη ζάχαρη, ώσπου να αφρατέψουν.
5. Στη συνέχεια χαμηλώνετε την ταχύτητα και προσθέτετε τα αβγά ένα ένα. Χτυπάτε για άλλα 2 λεπτά, κατεβάζετε και αναμειγνύετε με ελαφρές κινήσεις και το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, τη βανίλια και το μείγμα αμυγδάλου.
6. Βουτυρώνετε μια φόρμα του κέικ 20 εκ. Αλευρώνετε ελαφρά και αδειάζετε μέσα το μείγμα. Ψήνετε για περίπου 75 λεπτά. Δοκιμάζετε τρυπώντας το κέικ με ένα μαχαίρι. Αν βγαίνει στεγνό, τότε το κέικ είναι έτοιμο.
7. Βγάζετε το κέικ από το φούρνο, αφήνετε να σταθεί για 5-10 λεπτά και αναποδογυρίζετε. Το τρυπάτε με μια οδοντογλυφίδα για να απορροφήσει το σιρόπι.
Για το σιρόπι:
1. Βάζετε τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και σε χαμηλή φωτιά ανακατεύετε ώσπου να διαλυθεί το μέλι.
2. Ανεβάζετε τη θερμοκρασία και βράζετε για 15 λεπτά, μέχρι να δέσει το σιρόπι.
3. Περιχύνετε σταδιακά με το σιρόπι, περιμένοντας κάθε φορά να απορροφηθεί πριν ρίξετε κι άλλο. Γαρνίρετε με το καθαρισμένο ρόδι.
TIP: Αν θέλετε να φτιάξετε το δικό σας χυμό, θα χρειαστείτε 3 μεγάλα ρόδια. Τα κόβετε στη μέση και τα στύβετε στον κλασικό στύφτη, όπως ακριβώς και τα πορτοκάλια.