Πατάτες με πάπρικα και κόκκινο κρασί αλά Pandespani

23.09.2010
Θυσία στο βωμό της λατρευτής μου πατάτας, της ξεροψημένης υφής και του σκοτεινού κόκκινου.

Θυσία στο βωμό της λατρευτής μου πατάτας, της ξεροψημένης υφής και του σκοτεινού κόκκινου. Στον γευστικό και χρωματικό εθισμό, στις εμμονές που έχουν γεύση, στην εξάρτηση από όσα παίζουν με όλες τις αισθήσεις και τις προκαλούν, στην πολυτιμότητα κάθε μικρής ή μεγάλης αδυναμίας, που από απλή μανία μεταμορφώνεται σε απολαυστική υπερβολή με ενδιαφέρον.
Aν κατέτασσα τα υλικά στις άκρως υποκειμενικές κατηγορίες, οι πατάτες θα ήταν στην τρομερή και φοβερή ενότητα με τον κωδικό τίτλο "ό,τι δεν μπορείς (ή δεν θες) να αποφύγεις και απλώς ενδίδεις". Είναι το υλικό με το μόνιμο άλλοθι στην κατηγορία για "αξιόποινες" μαγειρικές προσεγγίσεις και συνταγές.

Για την πιο κόκκινη εκδοχή τους αφορμή ήταν το γνωστό έργο του Τιμ Μπάρτον ?Μπλε κορίτσι με κρασί?, που πρόσφατα έπεσε πάνω μου (για την ακρίβεια στην οθόνη του υπολογιστή), ενώ γκουγκλο-έψαχνα το κίνημα "lowbrow" ή "lowbrow art", άλλο ένα θέμα της περίεργης κατηγορίας, που προανέφερα και που ο τρόπος που συνδέεται με το φαγητό παρότι μη προφανής, κάνει μια (αυθαίρετη πιθανότατα αλλά μπορεί και όχι) ανταπόκριση στις αισθήσεις και στην κουζίνα (μου) ανάλογη με εκείνη του νταντά (dada) και της (θεωρητικής, σχεδόν αυθαίρετης) σχέσης του με τα underground comix και εκφάνσεις της υποκουλτούρας. Στο pandespani όλα αυτά μπορεί να μην είναι ακριβώς αδιανόητα ως εφικτά ή αισθητικά και αν (κατά λάθος) ζαλίζουν, σας βεβαιώνω πως η συνταγή βρίσκεται στον αντίποδά τους, είναι απλή και στην πράξη το αποτέλεσμα νοστιμότατο.

Προετοιμασία: 10 λεπτά και 1 ώρα και 20 λεπτά περίπου για το ψήσιμο. Πολύ εύκολη συνταγή. Επειδή είναι πιο ωραίες σερβιρισμένες κάπως ζεστές, υπολογίστε το χρόνο που μεσολαβεί μέχρι το σερβίρισμα.

Υλικά (για 4 άτομα)
4 μεγάλες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους 2.5 εκ.
1 φλυτζ. κόκκινο κρασί
½ φλυτζ. ελαιόλαδο
½ φλυτζ. νερό
1 κ.σ. πάπρικα (γλυκιά) και λίγη ακόμη για πασπάλισμα
½ κ.γ. πιπέρι καγιέν (λιγότερο ή περισσότερο, ανάλογα με την καυτερή γεύση που θέλετε)
αλάτι, πιπέρι
½ κόκκινη πιπεριά σε λωρίδες 1 εκ. για γαρνίρισμα

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς C.
Κάνετε τις πατάτες: Bάζετε τις πατάτες σε ταψάκι ή πιρέξ. Χτυπάτε στο μπλέντερ όλα τα υπόλοιπα υλικά μαζί (εκτός από τις λωρίδες της πιπεριάς) να ενωθούν. Προσθέτετε το μείγμα στις πατάτες, ελέγχετε το αλάτι και τις ανακατεύετε. Πασπαλίζετε με λίγη ακόμη πάπρικα και τις βάζετε στον προθερμασμένο φούρνο. Ψήνετε για μια ώρα και 20 λεπτά περίπου (ανάλογα με τον φούρνο) μέχρι να είναι έτοιμες.
Oλοκλήρωση: Αλλάζετε το φούρνο σε γκριλ (220 βαθμοί). Προσθέτετε τις λωρίδες πιπεριάς και ανακατεύετε για να μην μείνουν όλες οι πιπεριές πάνω-πάνω και αρπάξουν. Βάζετε το ταψάκι για 5-7 λεπτά στην πάνω σχάρα, να ξεροψηθούν οι γωνίες από τις πατάτες, ανακατεύοντας 1 ακόμη φορά με σπάτουλα.

Για περισσότερες συνταγές αλά Pandespani κάντε κλικ εδώ