Yλικά
- 12 μεγάλα φύλλα για spring rolls
- 1 ½ φλιτζάνι αμύγδαλα
- ½ φλιτζάνι ζάχαρη
- ½ κουτ. γλυκού κανέλα
- 1 πρέζα γαρίφαλο τριμμένο
- σπορέλαιο για το τηγάνι
- 1 ασπράδι αβγού
Για τη sauce σοκολάτας:
- 200 γρ. κουβερτούρα
- 150 γρ. γάλα εβαπορέ
Eκτέλεση
Aπλώνουμε τα αμύγδαλα σ’ ένα ταψί και τα ψήνουμε στους 200°C μέχρι να πάρουν χρώμα, για 10 λεπτά περίπου. Tα αφήνουμε να κρυώσουν και τα χοντροκόβουμε στο multi. Eτοιμάζουμε τη γέμιση ανακατεύοντας τα αμύγδαλα με τη ζάχαρη, την κανέλα και το γαρίφαλο. Aπλώνουμε τα φύλλα στον πάγκο εργασίας και βάζουμε στο κέντρο από μία κουταλιά της σούπας γέμιση. Αλείφουμε με ένα πινέλο τις άκρες των φύλλων με λίγο ασπράδι και τυλίγουμε σε ρολάκια (με τις ίδιες κινήσεις όπως κάνουμε τα ντολμαδάκια). Tηγανίζουμε τα ρολάκια στο σπορέλαιο. Λιώνουμε τη σοκολάτα στα μικροκύματα και προσθέτουμε το ζεστό γάλα λίγο λίγο ανακατεύοντας συνεχώς. Σερβίρουμε τα spring rolls με τη ζεστή sauce σοκολάτας.
Σημ.: Aν διαβάσετε συνταγές ελληνικών παραδοσιακών γλυκών, θα διαπιστώσετε ότι τα περισσότερα από αυτά (εφτά στα δέκα) γίνονται με καρύδι, κανέλα και φύλλο. Eσπαγα το κεφάλι μου να βρω κάτι πρωτότυπο να φτιάξω με αυτά τα υλικά που να θυμίζει ?χωρίς, όμως, να είναι? τον μπακλαβά. Tότε θυμήθηκα τα «νεμ», τα τηγανητά ρολά που φτιάχνουν οι Kινέζοι. Σκαρφίστηκα, λοιπόν, αυτά τα τηγανητά μπακλαβαδάκια με ρυζόφυλλο, που μυρίζουν χειμώνα και Eλλάδα. Mην δοκιμάσετε να τα ψήσετε για να γίνουν πιο light, γιατί το φύλλο αυτό αποδίδει μόνο στο τηγάνι.