Καρυδόπιτα

26.10.2009

Υλικά

  • 6 αβγά
  • 1 ποτήρι νερού ζάχαρη
  • 1 ποτήρι νερού καρυδόψιχα χοντροκομμένη
  • 1 ποτήρι νερού φρυγανιά τριμμένη
  • 1 ποτηράκι κρασιού κονιάκ
  • Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
  • 1 κ. γλ. κανέλα τριμμένη
  • 1 κ. γλ. γαρίφαλο τριμμένο
  • 2 κ. γλ. μπέκιν πάουντερ

Σιρόπι

  • 2 ποτήρια του νερού ζάχαρη
  • 2 ½ ποτήρια του νερού νερό
  • ξύλο κανέλλας
  • 1 μικρή φέτα λεμονιού

Εκτέλεση

Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει το μείγμα.

Ανακατεύουμε την καρυδόψιχα με τη φρυγανιά, την κανέλα, τα γαρίφαλα και το μπέικιν.

Ρίχνουμε το ξύσμα στο κονιάκ και χτυπάμε τα ασπράδια σε σφικτή μαρέγκα, στάζοντας λίγες σταγόνες λεμόνι ή ξύδι πριν από το χτύπημα, στα ασπράδια.

Μόλις ασπρίσει το μείγμα, χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε κουταλιά κουταλιά τα στερεά υλικά. Ρίχνουμε και το κονιάκ.

Στο τέλος ρίχνουμε τη μαρέγκα ανακατεύοντας κυκλικά και από κάτω προς τα επάνω προσέχοντας να μη χαθεί ο αέρας από τη μαρέγκα.

Βουτυρώνουμε ένα ορθογώνιο ταψί και απλώνουμε την καρυδόπιτα. Τη στρώνουμε με σπάτουλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο αερόθερμο φούρνο στους 160ο για 45 λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.

Το χαράζουμε σε κομμάτια. Βράζουμε το σιρόπι για 7’ (από τη στιγμή που θα πάρει βράση) και το ρίχνουμε καυτό στο κρύο γλυκό.

Γαρνίρουμε με χοντροκομμένα καρύδια.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ