ΥΛΙΚΑ
- 500 γρ. φασόλια λευκά μέτρια
- 1 κιλό χοιρινό από σπάλα ή λαιμό κομμένο σε μερίδες
- 2 λουκάνικα από αγριογούρουνο ή απλά χοιρινά
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1 πράσο κομμένο σε ροδέλες
- 1 καρότο κομμένο σε φετάκια
- 2-3 κλωνάρια σέλινο χοντροκομμένο
- 1 φλιτζάνι λάδι
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
- αλάτι, πιπέρι
- 1 πρέζα ζάχαρη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Aφήνουμε τα φασόλια να μουλιάσουν σε νερό της βρύσης όλο το βράδυ ή για 3 ώρες τουλάχιστον. Τα βράζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο νερό για μία ώρα περίπου (να κρατάνε λίγο). Aχνίζουμε το χοιρινό με το κρεμμύδι και το ελαιόλαδο σε μια άλλη κατσαρόλα μέχρι να σφίξει το κρέας. Aλατοπιπερώνουμε και καλύπτουμε το κρέας με ζεστό νερό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για μία ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε στο κρέας τα βρασμένα φασόλια (σουρωμένα), το πράσο, το καρότο, το σέλινο, τα δαφνόφυλλα, τη ζάχαρη και τον πελτέ (αραιωμένο σε λίγο νερό). Kόβουμε τα λουκάνικα σε ροδέλες και τα ροδίζουμε σε στεγνό τηγάνι. Πετάμε το περιττό λίπος και τα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα. Aνακατεύουμε προσεκτικά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε χαμηλή φωτιά για μισή ώρα περίπου, μέχρι να μελώσει η σάλτσα του.
Tip: Σε πολλά μέρη, μέσα στη φασολάδα προσθέτουν και χοιρινό ή λουκάνικα ή και τα δύο. Το φαγητό αυτό με τη γήινη γεύση και τα ορεινά υλικά θυμίζει αρκετά το γαλλικό cassoulet ή τις γάστρες των Βάσκων. Θρεπτικό και... θερμιδοφόρο, είναι το καλύτερο «καύσιμο» για τους περιπατητές των βουνών. Βάλτε λουκάνικα ριγανάτα ή καραμανλίδικα, με πορτοκάλι ή πράσο, φασόλια μικρά ή μεγάλα και χοιρινό κρέας από λαιμό με το λιπάκι του. Οχι τσιγκουνιές στο σέλινο.