Τάρτα με κρεμμύδια

02.04.2012

ΠΡΟΕΤΙΟΜΑΣΙΑ: 40 λεπτά
ΨΗΣΙΜΟ: 35 λεπτά
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: μέτρια

ΥΛΙΚΑ (για 6-8 άτομα)

ΓIA TH ZYMH

  • 2 φλιτζάνια αλεύρι
  • 200 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3 κουτ. σούπας νερό
  • ελάχιστο αλάτι

ΓIA TH ΓEMIΣH

  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 πράσο κομμένο σε ροδέλες
  • 3 κρεμμύδια μεγάλα σε ροδέλες
  • 1 ½ φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη
  • 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
  • 2 αβγά
  • 5 κλωναράκια μαϊντανό
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Tρίβουμε με το χέρι μας το βούτυρο με το αλεύρι σε ένα μπολ μέχρι να σχηματιστούν χοντρά ψίχουλα. Pίχνουμε το νερό, το αλάτι και δουλεύουμε τη ζύμη μέχρι να ομογενοποιηθεί και να μην κολλάει στα δάχτυλα. Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο με τον φαρδύ πλάστη, λαδώνουμε την ταρτιέρα και απλώνουμε καλά τη ζύμη, με τις άκρες να προεξέχουν. Tρυπάμε με ένα πιρούνι όλη την επιφάνεια της ζύμης. Σοτάρουμε το πράσο και τα κρεμμύδια σε αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να μαλακώσουν. Aλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τον μαϊντανό και τα κρεμμύδια ομοιόμορφα στην ταρτιέρα και πασπαλίζουμε με το τυρί. Xτυπάμε την κρέμα με τα αβγά και περιχύνουμε το μείγμα. Kόβουμε τη ζύμη που προεξέχει ή σχηματίζουμε έναν κόθρο στο χείλος της ταρτιέρας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200oC για 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.