ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 15 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 4 ώρες περίπου
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: εύκολη
YΛIKA
- 2 κιλά χοιρινό κρέας (ωμοπλάτη χωρίς κόκκαλο)
- 4 σκελίδες σκόρδο
- ½ φλιτζάνι σέλερι ψιλοκομμένο
- ½ φλιτζάνι καρότα ψιλοκομμένα
- ½ φλιτζάνι κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 φλιτζάνι πράσο ψιλοκομμένο
- 4 κουτ. σούπας βούτυρο
- 1 φλιτζάνι κρασί λευκό
- 1 λίτρο γάλα
- ½ κουτ. σούπας φασκόμηλο
- 3 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2 φύλλα δάφνης
- 110 γρ. γραβιέρα τριμμένη
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Aλατοπιπερώνουμε το κρέας πολύ καλά και το τρίβουμε με το σκόρδο και τα υπόλοιπα μυρωδικά σε όλα τα σημεία. Zεσταίνουμε το βούτυρο σε ένα τηγάνι, προσθέτουμε το σέλερι, το κρεμμύδι, το πράσο και τα καρότα και τα σοτάρουμε για περίπου 10 λεπτά. Aφαιρούμε τα λαχανικά από το τηγάνι και προσθέτουμε το κρέας. Το σοτάρουμε μέχρι να ροδίσει σε όλες τις πλευρές, το αφαιρούμε και σβήνουμε με το κρασί. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C. Bάζουμε τα σοταρισμένα λαχανικά σε ένα ταψί και τοποθετούμε πάνω τους το κρέας. Περιχύνουμε με τα υγρά από το τηγάνι και προσθέτουμε το γάλα και το τυρί. Ψήνουμε το χοιρινό στον φούρνο μέχρι να «λιώνει» το κρέας στο άγγιγμα με το πιρούνι. Tο βγάζουμε από τη φωτιά και διαχωρίζουμε το κρέας από τα υπόλοιπα υλικά του ταψιού. Πολτοποιούμε όλα τα υγρά και τα λαχανικά του ταψιού μέχρι να γίνουν σαν κρέμα. Σερβίρουμε το χοιρινό σε πιάτα με λίγη από την κρεμώδη σάλτσα και πουρέ πατάτας.