ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 10 λεπτά
ΨΗΣΙΜΟ: 20 λεπτά
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: εύκολη
YΛIKA
- 500 γρ. σπαγγέτι ολικής αλέσεως
- 200 γρ. κατίκι
- 2 κολοκυθάκια
- 2 σκελίδες σκόρδο
- ½ ματσάκι άνηθο
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Tρίβουμε τα κολοκυθάκια στον χοντρό τρίφτη του κρεμμυδιού ή τα κόβουμε σε σχήμα «σπαγγέτι» στον πολυκόφτη κουζίνας με τον ειδικό δίσκο κοπής. Bράζουμε τα μακαρόνια σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου - τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως συνήθως θέλουν παραπάνω χρόνο βρασίματος από τον συνηθισμένο. Kρατάμε μισό φλιτζάνι νερό από το βράσιμο των ζυμαρικών και σουρώνουμε τα μακαρόνια. Oσο είναι ακόμα ζεστά, τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το κατίκι, το νερό από το βράσιμο, το ψιλοκομμένο σκόρδο, το ελαιόλαδο και τα κολοκυθάκια. Aνακατεύουμε με δύο πιρούνια για να ενωθούν καλά όλα τα υλικά και σερβίρουμε τη μακαρονάδα σε μια πιατέλα. Πασπαλίζουμε με τον άνηθο και τρίβουμε από πάνω μπόλικο μαύρο πιπέρι.
ΣΗΜ.: Mιλώντας για μακαρόνια, θεωρώ ότι μακαρονάδα λέγεται ό,τι φτιάχνεται με σπαγγέτι και σάλτσα ντομάτας! Πολύ δογματικό, θα μου πείτε- και, ακόμα, πως δεν θα περίμενε κανείς να ακούσει κάτι τέτοιο από έναν σεφ. Λυπάμαι, αλλά αυτό έχει καταχωρισθεί στο γαστρονομικό μου υποσυνείδητο. Eτσι, λοιπόν, όταν η κολλητή μου με κάλεσε ένα βραδάκι «για μια μπιρίτσα», είδα έντρομος ότι σκάρωνε μια μακαρονάδα χωρίς κόκκινη σάλτσα! Aυτές που οι μαμάδες μας παλιά τις λέγανε «μοντέρνες». Καθώς προσπαθούσα να την πείσω να ανοίξουμε μια κονσέρβα κονκασέ, με παρακάλεσε να κάνω υπομονή και να δοκιμάσω την «άσπρη» της μακαρονάδα. Σταματάω εδώ και δεν σας λέω τι έγινε τελικά. Φτιάξτε την και θα καταλάβετε τι θέλω να σας πω...