Υλικά (για 4 άτομα)
- 1κόκορας γύρω στο 1 1/2 κιλό κομμένος σε μερίδες
- Αλάτι
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 5 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 800 γραμμ. ντοματάκια κονσέρβας ψιλοκομμένα
- 100 γραμμ. μυζήθρα τριμμένη
- 2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 200 γραμμ. χυλοπίτες
- Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
1. Πλένετε τις μερίδες του κόκορα, τις στεγνώνετε και τις αλατοπιπερώνετε.
2. Ζεσταίνετε το λάδι μαζί με 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο βούτυρο και ροδίζετε τον κόκορα. Προσθέτετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 3-4 λεπτά ακόμη.
3. Ρίχνετε τα ντοματάκια και λίγο ζεστό νερό και σιγοβράζετε για 1 ώρα και 15 λεπτά (εάν ο κόκορας είναι αλανιάρης, υπολογίστε τουλάχιστον 30-40 λεπτά περισσότερο χρόνο για το βράσιμο).
4. Δέκα λεπτά πριν ψηθεί το κοτόπουλο προσθέτετε 1 1/2 ποτήρι νερό και στη συνέχεια τις χυλοπίτες, δυναμώνοντας την ένταση της φωτιάς για τα επόμενα 10 λεπτά.
5. Κλείνετε το μάτι της κουζίνας 5 λεπτά πριν να είναι το φαγητό έτοιμο και αφήνετε την κατσαρόλα στο σβηστό μάτι για 5 λεπτά ακόμα, να σιγοβράσει.
6. Σερβίρετε και, αν θέλετε, μπορείτε να δοκιμάσετε να πασπαλίσετε με μυζήθρα.