Κολοκυθάκια ή μελιτζάνες; Ποιό από τα δύο καλοκαιρινά λαχανικά να επιλέξεις; Μάθε τη διατροφική τους αξία και αποφάσισε!
Κολοκυθάκια
- Φτωχά σε θερμίδες.
- Πλούσια σε νερό, πηγή φυτικών ινών.
- Καλή πηγή καροτενοειδών και βιταμινών, όπως Α, Β2, φολικό οξύ, C και K.
- Πολύ περιεκτικά σε μαγγάνιο, μαγνήσιο, κάλιο, χαλκό και φώσφορο.
- Συμβάλλουν στον περιορισμό των ελεύθερων ριζών και στην αντιμετώπιση των φλεγμονών.
- Αυξάνουν τη διούρηση και την αποβολή νατρίου, βοηθούν στη μείωση της αυξημένης αρτηριακής πίεσης.
- Με καταπραϋντική και αγχολυτική δράση.
- Διεγείρουν ήπια την εντερική λειτουργία, ανακουφίζουν από τη δυσκοιλιότητα.
- Μειώνουν στους άντρες τα συμπτώματα της υπερτροφίας του προστάτη.
- Αποτελούν ιδανική τροφή για οποιαδήποτε δίαιτα αδυνατίσματος, χορταίνουν χωρίς να παχαίνουν.
Μελιτζάνες
- Χαμηλή θερμιδική αξία.
- Πλούσια σε νερό και φυτικές ίνες.
- Πηγή μαγνησίου, βιταμινών Β και φυτοθρεπτικών με αντιοξειδωτική δράση, κυρίως φαινολικά συστατικά και φλαβονοειδή.
- Περιέχουν χλωρογενικό οξύ, το οποίο δρα αντιμικροβιακά.
- Προάγουν την καλή υγεία του εγκεφάλου, βοηθούν στην προστασία του κεντρικού νευρικού συστήματος.
- Συμβάλλουν στην ελάττωση της «κακής» LDL-χοληστερίνης.
- Ο συνδυασμός μελιτζάνας, σκόρδου και ελαιολάδου στη μελιτζανοσαλάτα έχει συνεργατική αντιοξειδωτική δράση.
- Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα ή πονοκεφάλους ή να πυροδοτήσει καταθλιπτικές κρίσεις σε άτομα με ευαισθησία.
Σημείο προσοχής:
Επειδή και τα δύο αυτά λαχανικά περιέχουν οξαλικό οξύ (πολύ περισσότερο η μελιτζάνα) το οποίο παρεμποδίζει την απορρόφηση του ασβεστίου από το έντερο, καλό είναι να μη συνδυάζονται στο ίδιο γεύμα με γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως π.χ. τυριά. Η μελιτζάνα είναι προτιμότερο να μη συνδυάζεται ούτε με πηγές σιδήρου, π.χ. κόκκινο κρέας, γιατί μειώνει επίσης τη βιοδιαθεσιμότητά του.
Επομένως:
Και τα δύο αποτελούν καλοκαιρινά λαχανικά, ιδιαίτερα σημαντικά σε κάθε ισορροπημένο διαιτολόγιο. Ωστόσο, τα κολοκυθάκια είναι σαφώς καλύτερη επιλογή, με την προϋπόθεση ότι δεν είναι τηγανισμένα ? απορροφούν λάδι και επιβαρύνονται θερμιδικά.
Διατροφικές προτάσεις: Προτιμήστε βραστά κολοκυθάκια με ωμό ελαιόλαδο και λεμόνι. Εναλλακτικά, μαγειρέψτε τα ως λαδερό ή ψήστε τα.