Kολοκυθάκια & μελιτζάνες στο μικροσκόπιο

26.10.2010
Ανάμεσα σε κολοκυθάκια και μελιτζάνες επίλεξε τη δική σου γευστική απόλαυση!

Κολοκυθάκια ή μελιτζάνες; Ποιό από τα δύο καλοκαιρινά λαχανικά να επιλέξεις; Μάθε τη διατροφική τους αξία και αποφάσισε!

Κολοκυθάκια

- Φτωχά σε θερμίδες.

- Πλούσια σε νερό, πηγή φυτικών ινών.

- Καλή πηγή καροτενοειδών και βιταμινών, όπως Α, Β2, φολικό οξύ, C και K.

- Πολύ περιεκτικά σε μαγγάνιο, μαγνήσιο, κάλιο, χαλκό και φώσφορο.

- Συμβάλλουν στον περιορισμό των ελεύθερων ριζών και στην αντιμετώπιση των φλεγμονών.

- Αυξάνουν τη διούρηση και την αποβολή νατρίου, βοηθούν στη μείωση της αυξημένης αρτηριακής πίεσης.

- Με καταπραϋντική και αγχολυτική δράση.

- Διεγείρουν ήπια την εντερική λειτουργία, ανακουφίζουν από τη δυσκοιλιότητα.

- Μειώνουν στους άντρες τα συμπτώματα της υπερτροφίας του προστάτη.

- Αποτελούν ιδανική τροφή για οποιαδήποτε δίαιτα αδυνατίσματος, χορταίνουν χωρίς να παχαίνουν.

Μελιτζάνες

- Χαμηλή θερμιδική αξία.

- Πλούσια σε νερό και φυτικές ίνες.

- Πηγή μαγνησίου, βιταμινών Β και φυτοθρεπτικών με αντιοξειδωτική δράση, κυρίως φαινολικά συστατικά και φλαβονοειδή.

- Περιέχουν χλωρογενικό οξύ, το οποίο δρα αντιμικροβιακά.

- Προάγουν την καλή υγεία του εγκεφάλου, βοηθούν στην προστασία του κεντρικού νευρικού συστήματος.

- Συμβάλλουν στην ελάττωση της «κακής» LDL-χοληστερίνης.

- Ο συνδυασμός μελιτζάνας, σκόρδου και ελαιολάδου στη μελιτζανοσαλάτα έχει συνεργατική αντιοξειδωτική δράση.

- Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα ή πονοκεφάλους ή να πυροδοτήσει καταθλιπτικές κρίσεις σε άτομα με ευαισθησία.

Σημείο προσοχής:

Επειδή και τα δύο αυτά λαχανικά περιέχουν οξαλικό οξύ (πολύ περισσότερο η μελιτζάνα) το οποίο παρεμποδίζει την απορρόφηση του ασβεστίου από το έντερο, καλό είναι να μη συνδυάζονται στο ίδιο γεύμα με γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως π.χ. τυριά. Η μελιτζάνα είναι προτιμότερο να μη συνδυάζεται ούτε με πηγές σιδήρου, π.χ. κόκκινο κρέας, γιατί μειώνει επίσης τη βιοδιαθεσιμότητά του.

Επομένως:

Και τα δύο αποτελούν καλοκαιρινά λαχανικά, ιδιαίτερα σημαντικά σε κάθε ισορροπημένο διαιτολόγιο. Ωστόσο, τα κολοκυθάκια είναι σαφώς καλύτερη επιλογή, με την προϋπόθεση ότι δεν είναι τηγανισμένα ? απορροφούν λάδι και επιβαρύνονται θερμιδικά.

Διατροφικές προτάσεις: Προτιμήστε βραστά κολοκυθάκια με ωμό ελαιόλαδο και λεμόνι. Εναλλακτικά, μαγειρέψτε τα ως λαδερό ή ψήστε τα.