Χταπόδι τσιγαριαστό

04.09.2009
Δεν υπάρχει ελληνική ταβέρνα που να μη σερβίρει χταπόδι. Ολοι το λατρεύουμε, είναι εύκολο να το μαγειρέψουμε και εμείς

Τι έχουμε:

  • 1 χταπόδι φρέσκο ή κατεψυγμένο, περίπου 800 γραμ.
  • 2 ξερά κρεμμύδια
  • 1 κουτί ντοματάκια
  • 1 κουταλιά ντοματοπελτέ
  • 5 κουταλιές λάδι ελιάς
  • 2 ποτήρια νερού κόκκινο ξηρό κρασί
  • 2 κλωναράκια μαϊντανό
  • 1 φλιτζ. νερό
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • κόκκους από κόκκινο πιπέρι

Τι κάνουμε:

Αν το χταπόδι είναι κατεψυγμένο, συνήθως είναι καθαρισμένο. Διαφορετικά θα πρέπει να το καθαρίσουμε, ακολουθώντας τις οδηγίες μας (βλ. Επειδή το ζητήσατε).

Ξεβγάζουμε το χταπόδι με άφθονο τρεχούμενο νερό και το κόβουμε σε κομματάκια.

Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε τα κομμάτια του χταποδιού και αφήνουμε να βράσει στα υγρά του για 15 περίπου λεπτά, γυρίζοντάς το μια φορά. Το βγάζουμε από τη φωτιά, το ξεβγάζουμε σε χλιαρό νερό και το αφήνουμε να στραγγίξει. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, διαλύουμε τον ντοματοπελτέ στο νερό και με ένα ψαλίδι χοντροκόβουμε τον μαϊντανό.

Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το λάδι, ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε μέχρι να καραμελώσουν. Προσθέτουμε τα κομμάτια του χταποδιού και τα σοτάρουμε για 5 λεπτά περίπου σε χαμηλή φωτιά.

Στη συνέχεια σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να βράσουν για 2-3 λεπτά, έως ότου εξατμισθεί το αλκοόλ.

Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα ντοματάκια, τον αραιωμένο πελτέ, αλάτι, πιπέρι και αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό μας να σιγοβράσει για 1 ώρα περίπου, μέχρι το χταπόδι να μαλακώσει. Γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και το κόκκινο πιπέρι.

Αν θέλουμε σερβίρουμε με χωριάτικο ψωμί, ρύζι ή ζυμαρικά.

Συμβουλή
Δεν βάζουμε σόδα για να μαλακώσει το χταπόδι γιατί καταστρέφει τη γεύση, το άρωμά του και τα θρεπτικά συστατικά.

Το κατάλληλο κρασί: Κόκκινο Αγιοργίτικο Νεμέας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ