Σπαγγέτι αλά μαρινάρα

04.09.2009
Στο Μπάρι της Ιταλίας λέγεται ότι φτιάχνουν το καλύτερο. Μπορούμε να τους ανταγωνιστούμε!

Τι έχουμε:

  • 500 γραμ. σπαγγέτι
  • 200 γραμ. γαρίδες
  • 200 γραμ. μύδια
  • 200 γραμ. καλαμαράκια
  • 200 γραμ. σουπιές
  • 200 γραμ. χταπόδι
  • 200 γραμ. ντοματάκια
  • 1 φλιτζ. λάδι ελιάς
  • 1/2 ποτήρι λευκό κρασί
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 3 κουταλιές μαϊντανό
  • 1 κουταλάκι καυτερή πιπεριά τριμμένη
  • αλάτι
  • πιπέρι μαύρο

Για το γαρνίρισμα

  • φύλλα μαϊντανού

Τι κάνουμε:

Καθαρίζουμε τα μύδια, τα βάζουμε σε ένα τηγάνι με νερό και τα σκεπάζουμε ώσπου να ανοίξουν. Οσα δεν ανοίξουν, τα πετάμε. Αν προτιμήσουμε τα κατεψυγμένα, απλώς τα ξεπλένουμε με λίγο νερό.

Κόβουμε τα καλαμαράκια σε μικρά κομμάτια.

Τις γαρίδες είναι καλύτερα να τις αφήσουμε με το κέλυφος.

Βράζουμε το χταπόδι μέχρι να μαλακώσει και στη συνέχεια το κόβουμε σε μικρά κομμάτια.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ρίχνουμε το μισό λάδι και βάζουμε τα μύδια για να σοταριστούν σε μέτρια φωτιά, για 10 λεπτά περίπου. Παίρνουμε ένα άλλο μεγάλο βαθύ τηγάνι, ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι και προσθέτουμε το σκόρδο, τον μαϊντανό και την πιπεριά, για να σοταριστούν σε μέτρια φωτιά.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τα καλαμαράκια, τις σουπιές, το χταπόδι, αλάτι και πιπέρι. Μόλις σοταριστούν ελαφρά, σβήνουμε το κρασί και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 2-3 λεπτά, μέχρι να εξατμισθεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα ντοματάκια και αφήνουμε να βράσουν για ένα τέταρτο της ώρας.

Ρίχνουμε τις γαρίδες και τα μύδια, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να βράσουν για 2 λεπτά ακόμη. Βγάζουμε τα θαλασσινά από τη φωτιά και φροντίζουμε να σκεπάσουμε το τηγάνι για να διατηρηθούν ζεστά.

Σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι και βράζουμε τα ζυμαρικά για όση ώρα γράφει η συσκευασία.

Στη συνέχεια, αφού τα στραγγίξουμε καλά, τα ρίχνουμε στο τηγάνι με τα θαλασσινά και ξαναβάζουμε το τηγάνι στη φωτιά, για δύο περίπου λεπτά, ώστε να ενωθούν οι γεύσεις.

Κατεβάζουμε το φαγητό από τη φωτιά και σερβίρουμε ζεστό, γαρνιρισμένο με μαϊντανό.

Συμβουλή
Για να κατεβάσουμε την πίεσή μας μπορούμε να ψήσουμε ολόκληρο τον βολβό του σκόρδου, να το ξεφλουδίσουμε και να το απλώσουμε σε μια φέτα ψωμί.

Το κατάλληλο κρασί: Λευκό Μαλαγουζιά.