Τσουρέκι

25.08.2009
Η μυρωδιά του τσουρεκιού που ψήνεται στο σπίτι, φέρνει το Πάσχα πιο κοντά

Τι έχουμε:

  • 3 κιλά αλεύρι για τσουρέκι
  • 10 αβγά
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 200 γραμ. μαγιά
  • 1/2 λίτρο σπορέλαιο
  • 1/2 λίτρο γάλα
  • χυμός 2 πορτοκαλιών
  • ξύσμα 2 λεμονιών
  • 1 ποτήρι του λικέρ μπράντι
  • 4 βανίλιες
  • 2 φακελάκια μαχλέπι
  • 2 φακελάκια μαστίχα
  • κόκκινα αβγά
  • φλούδες άσπρου αμυγδάλου

Τι κάνουμε:

Ζεσταίνουμε το γάλα, μέχρι να γίνει χλιαρό.

Βάζουμε ένα φλιτζάνι από το γάλα σε ένα μπολ και διαλύουμε μέσα τη μαγιά. Ρίχνουμε 2-3 φλιτζάνια αλεύρι, τα ζυμώνουμε καλά και σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα, αφήνοντας το προζύμι να ανέβει.

Οταν είναι έτοιμο, το βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και ρίχνουμε το υπόλοιπο γάλα, αφού πρώτα διαλύσουμε μέσα τη ζάχαρη και έπειτα όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το λάδι.

Ζεσταίνουμε ελαφρά το λάδι και το ρίχνουμε λίγο-λίγο στη ζύμη, ενώ ταυτόχρονα ζυμώνουμε το μείγμα. Μόλις τελειώσουμε, σκεπάζουμε τη ζύμη και περιμένουμε να φουσκώσει μέχρι να πάρει το διπλό μέγεθος.

Τότε ξαναζυμώνουμε και μετά πλάθουμε τα τσουρέκια στολίζοντάς τα με κόκκινα αβγά. Τα βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε και αυτά να διπλασιαστούν.

Αφού τα ξεσκεπάζουμε, αλείφουμε την επιφάνειά τους με χτυπημένο αβγό και τα πασπαλίζουμε, αν μας αρέσει, με ασπρισμένα τριμμένα αμύγδαλα.

Ψήνουμε στους 170οC βαθμούς για 3/4 της ώρας, βάζοντάς τα στην κάτω σχάρα του φούρνου.

Πριν περάσει η μισή ώρα, τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για να μην πάρουν πολύ χρώμα.

Συμβουλή
Αν θέλουμε, μπορούμε να βάλουμε τα πλασμένα τσουρέκια πάνω σε λαδόκολλα, ώστε να μην κολλήσουν στο ταψί. Ξεκολλάμε τη λαδόκολλα μόλις τα τσουρέκια μας ψηθούν και κρυώσουν.

Το κατάλληλο κρασί: Γλυκό Βισάντο.