Αβγά κόκκινα

25.08.2009
Αν και η παράδοση τα θέλει κόκκινα, φέτος η μόδα τα θέλει χρυσά!...

Προετοιμασία:

Φροντίζουμε να βγάλουμε τα αβγά από το ψυγείο 3-4 ώρες πριν τα βάψουμε και να τα καθαρίσουμε με ένα σφουγγάρι, για να μην έχουν στίγματα.

Καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε ένα ανοξείδωτο σκεύος, το οποίο θα πρέπει να πλύνουμε αμέσως μετά το βάψιμο των αβγών.

Προτιμούμε να χρησιμοποιήσουμε για το ανακάτεμα των αβγών ξύλινη κουτάλα, ώστε να μη μείνουν χαρακιές στο τσόφλι τους.

Θα πρέπει να φοράμε πλαστικά γάντια για να προφυλάξουμε τα χέρια μας.

Τι έχουμε:

  • 50 αβγά
  • 2 1/2 λίτρα νερό
  • 1/2 φλιτζ. ξίδι
  • 1 κουταλιά αλάτι χοντρό
  • 2 φακελάκια βαφή
  • 1 βαμβακερή πετσέτα κουζίνας
  • λάδι για το γυάλισμα

Τι κάνουμε:

Βάψιμο με βαφή, που δεν χρειάζεται να βράσει μαζί με το νερό. (Συμβουλή μας να επιλέγετε αυτές που αναφέρουν: «βαφές επιτρεπόμενες για τρόφιμα»)

Βάζουμε στον πάτο της κατσαρόλας την πετσέτα, ώστε να μη μετακινούνται τα αβγά και να μη χτυπάνε μεταξύ τους την ώρα που βράζουν.

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το νερό, μαζί με αλάτι, για να μη σπάσουν τα αβγά που έχουν λεπτό τσόφλι.

Αφού βράσουν, διαλύουμε σε μία κατσαρόλα με νερό όση βαφή χρειάζεται για την ποσότητα των αβγών που θέλουμε να βάψουμε και τα βουτάμε, ακολουθώντας τις οδηγίες που αναγράφονται στο φακελάκι της βαφής.

Μόλις τα αβγά πάρουν χρώμα, τα βγάζουμε προσεχτικά και τα ακουμπάμε επάνω σε μια χάρτινη καθαρή καρτέλα αβγών, με την μύτη προς τα πάνω για να στραγγίξουν.

Αφήνουμε να κρυώσουν και τα περνάμε ελαφρά με ένα λαδωμένο πανί για να γυαλίσουν.

Οικολογικός τρόπος βαφής με φυσικά χρώματα:

Για κόκκινα αβγά, βράζουμε παντζάρια και χρησιμοποιούμε το ζωμό τους ως βαφή, που την περνάμε με ένα πινέλο σε ήδη βρασμένα αβγά, όσο είναι ακόμη ζεστά.

Για καφέ αβγά, βράζουμε πρώτα αρκετές φλούδες από σκουρόχρωμα κρεμμύδια και έπειτα, προσθέτουμε τα αβγά και τα αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά περίπου.

Για μοβ αβγά, βράζουμε τρία ματσάκια βιολέτες και στη συνέχεια βράζουμε στο ίδιο νερό τα αβγά, για 10-12 λεπτά περίπου.

Συμβουλή
Μην πετάξετε όσα σας μείνουν.

Το κατάλληλο κρασί: Λευκό Ροδίτης με αρώματα εσπεριδοειδών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ