Τι έχουμε:
- 1 κοτόπουλο ξεκοκαλισμένο
- 200 γραμ. συκωτάκια πουλιών
- 1 ματσάκι κρεμμυδάκια
- 2-3 μαρούλια
- 2 φλιτζ. άνηθο φρέσκο, ψιλοκομμένο
- 6-7 κουταλιές λάδι ελιάς
- 1/2 κουταλάκι αρωματικά για κοτόπουλο
- 3 αβγά, σε θερμοκρασία δωματίου
- 2-3 λεμόνια
- 10-12 φλιτζ. νερό
- αλάτι
- πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο
Τι κάνουμε:
Πλένουμε καλά το κοτόπουλο και τα συκωτάκια, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με το νερό για να βράσουν, αφαιρώντας τον αφρό που σχηματίζεται.
Μόλις βράσουν, τα στραγγίζουμε και αφού κρυώσουν, τα ψιλοκόβουμε σε μικρούς κύβους και κρατάμε το ζωμό.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι, σοτάρουμε το κοτόπουλο και τα συκωτάκια με το λάδι, μέχρι να πάρουν χρώμα. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε ένα μπολ. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια, τα βάζουμε στο τηγάνι με το λάδι που σοτάραμε το κοτόπουλο και τα ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν.
Βράζουμε με το ζωμό, το κοτόπουλο και τα συκωτάκια, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και μόλις κοχλάσουν χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 15 λεπτά περίπου. Ρίχνουμε το μαρούλι, ψιλοκομμένο και τα μυρωδικά και τα αφήνουμε να βράσουν, μέχρι να μαλακώσει αρκετά το μαρούλι.
Λίγο πριν σερβίρουμε τη σούπα, φτιάχνουμε το αβγολέμονο:
Χτυπάμε χωριστά τα ασπράδια και τους κρόκους και στη συνέχεια τα ενώνουμε σε ένα μπολ, ρίχνοντας σιγά- σιγά το λεμόνι και χτυπώντας τα με το χτυπητήρι των αβγών.
Παίρνουμε μια κουταλιά από το ζουμί της σούπας και τη χύνουμε σιγά-σιγά μέσα στα χτυπημένα αβγά, ανακατεύοντας συνεχώς. Ρίχνουμε ακόμη μια - δυο κουταλιές ζουμί, κατεβάζουμε τη σούπα από τη φωτιά και προσθέτουμε το αβγολέμονο. Ανακατεύουμε καλά τη σούπα κουνώντας την κατσαρόλα, έτσι ώστε το αβγολέμονο να πάει παντού.
Προσθέτουμε όσο αλάτι και πιπέρι μας αρέσει και σερβίρουμε αμέσως.
Συμβουλή
Θυμόμαστε ότι το κοτόπουλο και τα συκωτάκια του, τα πλένουμε πάντα με κρύο νερό.
Το κατάλληλο κρασί: Κόκκινο Μαντηλαριά με απαλό άρωμα και μέτριο σώμα.