Τι έχουμε:
- 2 1/2 φλιτζ. αλεύρι
- 3 βανίλιες
- 1 πακετάκι Βιτάμ
- 1 φλιτζ. ζάχαρη
- 5 αβγά
- 1/4 φλιτζ. αμύγδαλα
- 1/2 φλιτζ. γάλα
- 2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
- 1 κουταλάκι κοφτό σόδα
- 1/2 φλιτζ. μπράντι
- 1 κουταλιά αλεύρι για τη φόρμα
- ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα (προαιρετικά)
Τι κάνουμε:
Βάζουμε τα αμύγδαλα σε ζεστό νερό και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 2 ώρες περίπου.
Παίρνουμε μια βαμβακερή πετσέτα, βάζουμε τα αμύγδαλα, τη διπλώνουμε και με τις παλάμες μας τα πιέζουμε για να βγάλουμε τα φλούδια τους.
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα.
Βάζουμε το Βιτάμ (κρατάμε 1 κουταλιά για τη φόρμα) στο μπολ του μίξερ μαζί με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε καλά, για ένα λεπτό περίπου, στην υψηλή ταχύτητα.
Προσθέτουμε τα αβγά, ένα-ένα, συνεχίζοντας το χτύπημα, σε μέτρια ταχύτητα με το μίξερ η με το αναδευτήρι των αβγών, ώστε να αναμειχθούν καλά όλα τα υλικά.
Στη συνέχεια ρίχνουμε εναλλάξ το μείγμα από το αλεύρι, λίγο-λίγο, τις βανίλιες, τα αμύγδαλα τριμμένα, το γάλα και το μπράντι. Μόλις τα υλικά μας γίνουν ένα ομοιογενές παχύρρευστο μείγμα, χαμηλώνουμε σταδιακά την ταχύτητα του μίξερ και τέλος το κλείνουμε.
Αλείφουμε μια φόρμα του κέικ με Βιτάμ και αλεύρι, ρίχνουμε μέσα το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180οC, για 45 λεπτά περίπου.
Οταν το κέικ ψηθεί, το βγάζουμε από το φούρνο, το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και το ξεφορμάρουμε σε μια πιατέλα.
Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.
Συμβουλή
Το Βιτάμ και τα αβγά πρέπει να είναι πάντα σε θερμοκρασία δωματίου.
το κατάλληλο συνοδευτικό Ενα απολαυστικό φλιτζάνι καφέ.