Μπάμιες στο φούρνο με ντομάτα, δυόσμο και φέτα

23.07.2009

Υλικά

  • 1 κιλό φρέσκιες μπάμιες
  • 1/3 φλιτζ. τσαγιού ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 2/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 500 γραμμ. ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
  • 1 φλιτζ. τσαγιού φρέσκο κρεμμυδάκι κατά προτίμηση, διαφορετικά στην ίδια ποσότητα ξερό κρεμμύδι
  • 1 ματσάκι δυόσμο μόνο τα φύλλα ή 1 1/2 κουτ. σούπας ξερό τριμμένο
  • 300 γραμμ. φέτα θρυμματισμένη σε μέτρια κομμάτια
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

1. Πλένουμε τις μπάμιες και τις στραγγίζουμε. Βάζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι ή σε μια κατσαρόλα το μισό ελαιόλαδο και, μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε τις μπάμιες και τις σοτάρουμε για 5 λεπτά. Ανακατεύουμε ελαφρά με ξύλινη κουτάλα ή κουνάμε το σκεύος για να μη διαλυθούν οι μπάμιες. Ρίχνουμε το ξίδι και, όταν σχεδόν εξατμιστεί, ρίχνουμε τη ζάχαρη.

2. Με αυτόν τον τρόπο περιορίζουμε τη βλέννα που βγάζουν οι μπάμιες. Μόλις ροδίσουν, αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και τις ρίχνουμε σε ένα μεσαίου μεγέθους ταψί. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς. 3. Προσθέτουμε στο ταψί την ντομάτα, το κρεμμύδι, τη φέτα, το δυόσμο, αλάτι, πιπέρι και 1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό, ανακατεύουμε απαλά, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 40 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε το ταψί και ψήνουμε για 10 λεπτά ακόμα.

4. Αφήνουμε λίγο να σταθούν, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σερβίρουμε.