Μια υπέροχη νηστίσιμη λύση, για ένα ξεχωριστό τραπέζι...
Τι έχουμε:
- κιλό ζυμαρικά (κοχύλια)
- 3 κουταλιές λάδι ελιάς
Για τη γέμιση:
- 300 γρ. γαρίδες
- 300 γρ. μύδια
- 300 γρ. καλαμαράκια
- πακέτο βιτάμ
- 2 φλιτζ. ζωμό λαχανικών
- 2 κρεμμύδια
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 κουτί ντοματάκια
- 1 ποτηράκι κρασί μαυροδάφνη
- αλάτι
- πιπέρι
Τι κάνουμε:
Βράζουμε σε μία κατσαρόλα νερό και προσθέτουμε το λάδι και τα ζυμαρικά. Τα αφήνουμε να βράσουν για 6-7 λεπτά περίπου.
Συγχρόνως σε ένα βαθύ τηγάνι, αφού ψιλοκόψουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο, τα σοτάρουμε με το βιτάμ έως ότου χρυσίσουν. Προσέχουμε όμως να μη μας μαυρίσουν, γιατί πικρίζουν.
Αφού καθαρίσουμε και πλύνουμε τις γαρίδες, τα μύδια και τα καλαμαράκια, τα ρίχνουμε και αυτά στο τηγάνι να σοταριστούν.
Σβήνουμε το μείγμα των θαλασσινών με το κρασί και το αφήνουμε 2-3 λεπτά ακόμη, μέχρι να εξατμισθεί το αλκοόλ. Μετά προσθέτουμε τα ντοματάκια, αλάτι, πιπέρι και το ζωμό, ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσουν, μέχρι να σωθεί το μισό υγρό.
Στρώνουμε μια λαδόκολλα σ' ένα ταψί και ρίχνουμε μερικές κουταλιές από τη σάλτσα των θαλασσινών και βάζουμε τα κοχύλια με το άνοιγμα προς τα επάνω, το ένα πλάι στο άλλο.
Παίρνουμε κουταλιά - κουταλιά το μείγμα των θαλασσινών και γεμίζουμε τα κοχύλια, προσέχοντας να μη σπάσουν και μοιράζουμε αναλογικά τις γαρίδες.
Αφού τα γεμίσουμε, ρίχνουμε από πάνω όση σάλτσα μας έχει μείνει στο τηγάνι και σκεπάζουμε το ταψί με μια λαδόκολλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180ο C., για μισή ώρα περίπου.
Το κατάλληλο κρασί: Κόκκινη ποικιλία Μαντηλαριά, από τις πιο διαδεδομένες στην Κρήτη.