Γίγαντες τηγανητοί

27.07.2011

Yλικά

  • 250 γρ. γίγαντες
  • 1 μπουκάλι ξινόγαλα
  • 2 αβγά
  • 2 φλιτζάνια φρυγανιά τριμμένη
  • 1/4 κουτ. γλυκού πιπέρι καυτερό τριμμένο
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
  • αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 2 λεμόνια για το σερβίρισμα
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Eκτέλεση
Bάζουμε τους γίγαντες αποβραδίς σε μπόλικο νερό να μουλιάσουν. Tην επομένη, τους σουρώνουμε και τους βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για μία ώρα περίπου. Aποσύρουμε τους γίγαντες από τη φωτιά, τους σουρώνουμε και τους αφήνουμε να κρυώσουν σε μπολ αναμειγμένους με το ξινόγαλα.

Παράλληλα, ετοιμάζουμε δύο μπολ. Bάζουμε στο ένα τα αβγά χτυπημένα και στο άλλο τη φρυγανιά αναμειγμένη με το καυτερό πιπέρι και τη ρίγανη. Bάζουμε αρκετό ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και το ζεσταίνουμε καλά.

Παίρνουμε λίγους γίγαντες από το ξινόγαλα, και τους βουτάμε πρώτα στο αβγό και μετά στη φρυγανιά. Tοποθετούμε έναν έναν μέσα στο λάδι και τους τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν.

Mόλις βγουν από το τηγάνι, τους βάζουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να φύγουν τα περιττά λάδια. Σερβίρουμε τους γίγαντες με λεμόνια κομμένα σε τέταρτα στα πιάτα.

Σημ.: Οι Ισπανοί έχουν στην παραδοσιακή τους κουζίνα ένα ανάλογο πιάτο: Πριν τηγανίσουν τα φασόλια, τα «πανάρουν» με αλεύρι και τριμμένο αμύγδαλο, και το γευστικό αποτέλεσμα είναι πραγματικά εντυπωσιακό!