Φάβα με ρέγγα καπνιστή

29.08.2012

Yλικά

  • 1 φλιτζάνι φάβα
  • 3 φλιτζάνια νερό
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1 πιπεριά μικρή κόκκινη καυτερή (ψιλοκομμένη, χωρίς τα σπόρια)
  • αλάτι
  • 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο

ΓIA TO ΣEPBIPIΣMA

  • 1 ρέγγα καπνιστή καθαρισμένη
  • 1 λεμόνι (τον χυμό του)
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • λίγο ελαιόλαδο

Eκτέλεση

Kόβουμε τη ρέγγα σε μεγάλα κομμάτια, τη ραντίζουμε με τον χυμό του λεμονιού και την αφήνουμε σε πιάτο μέχρι την ώρα του σερβιρίσματος.Zεσταίνουμε σε κατσαρόλα μία κουταλιά σούπας ελαιόλαδο και, μόλις κάψει, προσθέτουμε τη φάβα και το κρεμμύδι. Tσιγαρίζουμε τη φάβα και το κρεμμύδι για 3 λεπτά περίπου ανακατεύοντας συνέχεια. Προσθέτουμε το νερό, τη δάφνη, την πιπεριά και αρκετό αλάτι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη φάβα να βράσει ανακατεύοντας πολύ συχνά. Oταν είναι σχεδόν λιωμένη, τη βγάζουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αφαιρούμε τη δάφνη και ανακατεύουμε καλά.

Σερβίρουμε σε κάθε πιάτο αρκετή ποσότητα φάβας γαρνιρισμένη με ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τοποθετούμε μερικά κομμάτια ρέγγας στο πλάι της και ραντίζουμε το σύνολο με ελαιόλαδο.

Σημ.: Σε πολλές ταβέρνες, η φάβα σερβιριζόταν με ένα απλό ραγού ντομάτας και ψιλοκομμένη καυτερή πιπεριά. Επίσης, η προσθήκη κύμινου από την αρχή του μαγειρέματος δίνει στη φάβα εντυπωσιακή μυρωδιά. Το μυστικό της καλής φάβας είναι να λιώσει μέσα στην κατσαρόλα και όχι σε μηχανικό μπλέντερ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ