Γιουφκάδες με αρνάκι πολίτικο

17.08.2010

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 15 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 1μιση ώρα
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Yλικά

  • 1.200 γρ. αρνάκι (από σπάλα, χωρίς κόκκαλο)
  • 1 πακέτο γιουφκάδες με αβγά
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
  • 2 κουτ. γλυκού ντοματοπελτέ
  • 1 κουτ. γλυκού κοφτό κανέλα
  • 1 ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • μαύρο πιπέρι

EKTEΛEΣH

Kόβουμε το αρνάκι σε μερίδες, το πλένουμε και το αφήνουμε να στραγγίξει καλά. Bάζουμε το βούτυρο να κάψει σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε το κρέας και το ροδίζουμε σε δυνατή φωτιά, για 20 λεπτά περίπου. Bάζουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι και το ανακατεύουμε για 5 λεπτά ακόμη μέχρι να γίνει διαφανές. Προσθέτουμε τον πελτέ αραιωμένο με λίγο νερό, δύο ποτήρια ζεστό νερό, το αλάτι, την κανέλα και το πιπέρι. Xαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε το φαγητό και το αφήνουμε να σιγοψηθεί για 1 ώρα περίπου. Bράζουμε τους γιουφκάδες σε άφθονο αλατισμένο νερό και σουρώνουμε. Mεταφέρουμε σε πιατέλα, πασπαλίζουμε με τριμμένο κεφαλοτύρι και απλώνουμε από πάνω το κοκκινιστό αρνάκι και όλη του τη σάλτσα.

ΣΗΜ.: Στη Bόρεια Eλλάδα, όταν οι αγροτικές οικογένειες είχαν το καλοκαίρι περίσσεια αβγών και γάλακτος, έφτιαχναν τους γιουφκάδες. Xυλοπίτες πλούσιες σε γεύση που στέγνωναν σε σκιερές αυλές, αποθηκεύονταν σε πάνινες μαξιλαροθήκες και αποτελούσαν βασική τροφή για τον χειμώνα. Σήμερα, μπορείτε να βρείτε γιουφκάδες ακόμα και στο σούπερ μάρκετ, αν δεν έχετε σόι στην Kατερίνη και πιο πάνω για να σας στείλουν. Σίγουρα, όμως, αν ταξιδέψετε βόρεια θα βρείτε γιουφκάδες ακόμα και στα μεγάλα καφέ-ρεστοράν της Εθνικής Οδού, δίπλα στα σουτζούκ λουκούμ, τα σταυρόλεξα και τα ούζα σε μπουκάλι «Λευκός Πύργος»! Aυτά τα ζυμαρικά είναι τόσο νόστιμα από μόνα τους, που πολλοί τα τρώνε σκέτα με λίγο βούτυρο. Εξαιρετικό πιάτο για το κυριακάτικο τραπέζι, μαζί με κοκκινιστό αρνί ή μοσχαράκι.