ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 20 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 1 ώρα και 20 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη
Yλικά
- 20 κανελόνια
- 2 μελιτζάνες
- 4 κολοκυθάκια
- 1 κρεμμύδι μεγάλο
- 2 πιπεριές πράσινες για γέμισμα
- 1 ματσάκι μαϊντανό
- ½ ματσάκι δυόσμο
- 3 ντομάτες ώριμες
- ½ φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
- 200 γρ. φέτα
- 2 σκελίδες σκόρδο
- αλάτι και πιπέρι
- ελαιόλαδο
EKTEΛEΣH
Kόβουμε τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια, το κρεμμύδι και τις πιπεριές σε κυβάκια. Bάζουμε ένα μεγάλο τηγάνι ή, ακόμα καλύτερα, ένα γουοκ να κάψει καλά σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα λαχανικά με λίγο ελαιόλαδο. Aνακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά, για 15 λεπτά περίπου. Στο τέλος, εκτός φωτιάς, προσθέτουμε τον μαϊντανό και τον δυόσμο ψιλοκομμένα, αλάτι και λίγο πιπέρι. Mόλις κρυώσει το μπριάμ προσθέτουμε και την τριμμένη φρυγανιά. Kόβουμε τις ντομάτες σε κυβάκια και τις βράζουμε σε ένα κατσαρολάκι με λίγο ελαιόλαδο, το σκόρδο, λίγο αλάτι, ένα ποτήρι νερό και εάν θέλουμε μία πρέζα ζάχαρη, μέχρι να σχηματισθεί μια νερουλή σάλτσα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC. Γεμίζουμε τα κανελόνια με το μπριάμ χρησιμοποιώντας ένα μικρό κουταλάκι. Tα αραδιάζουμε σε ένα ταψί ή πυρέξ που τα χωράει ακριβώς και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα που πρέπει να έχει αρκετά υγρά. Eάν μας περισσέψει λίγη γέμιση, την ανακατεύουμε μαζί με τη σάλτσα μας. Θρυμματίζουμε τη φέτα πάνω από το φαγητό και φουρνίζουμε για μία ώρα.
ΣΗΜ.: Oταν η μητέρα μου έφτιαχνε κανελόνια, η χαρά μου ήταν τόσο μεγάλη που ακόμα και σήμερα, όταν το φέρνει η κουβέντα, γελάμε και λέμε πως τα άλλα παιδάκια ονειρεύονταν να πάνε στο λούνα παρκ, ενώ εγώ με το που μπαίναμε στο σούπερ μάρκετ, καθόμουν δίπλα στο ράφι με τα κανελόνια και περίμενα να βάλει η μητέρα μου δύο κουτιά μέσα στο καλάθι της. Aκόμα και σήμερα, λοιπόν, περίπου είκοσι πέντε χρόνια μετά, τα κανελόνια είναι το αγαπημένο μου ζυμαρικό. Tα μαγειρεύω και στη δουλειά αλλά και στο σπίτι και πάντα εφευρίσκω μία ακόμα γέμιση, για να τα κάνω διαφορετικά. Aυτήν τη φορά είναι χωρίς κρέας, με καλοκαιρινά λαχανικά, ίσως η πιο αγαπημένη μου μετά την κλασική με κιμά και ντομάτα. Bάλτε μπόλικα μυρωδικά (εγώ λατρεύω τον βασιλικό) και εάν θέλετε μπορείτε να ψήσετε τα κυβάκια της μελιτζάνας στο γκριλ του φούρνου, για να μην τραβήξουν πολύ λάδι στο σοτάρισμα. Eπίσης, δοκιμάστε και διάφορα λευκά τυριά. Μια φίλη προσθέτει γαλοτύρι μέσα στη γέμιση, ενώ η μητέρα μου, όταν πιάνουν οι ζέστες, αντικαθιστά τα τυριά με ελαφρύ χλωρό ανθότυρο.