Ζυμαρικά ογκρατέν

25.06.2009
Ιδανικό πιάτο για μπουφέ!

Τι έχουμε:

  • 1 πακέτο μακαρόνια Νο 5
  • 2 φλιτζ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 3 αβγά
  • 7 κουταλιές μαργαρίνη
  • 1/2 φλιτζ. λάδι ελιάς
  • 1 φλιτζ. μανιτάρια πλευρώτους
  • 3 ντομάτες
  • 2 κουταλιές ξίδι μπαλσάμικο
  • αλάτι

Για την μπεσαμέλ:

  • 5 κουταλιές μαργαρίνη
  • 5 κουταλιές αλεύρι
  • 4 φλιτζ. γάλα φρέσκο

Τι κάνουμε:

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό, βράζουμε τα μακαρόνια για 10-12 λεπτά. Κατόπιν τα στραγγίζουμε καλά και τα ρίχνουμε ξανά στην κατσαρόλα.

Πλένουμε τα μανιτάρια, τα σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας, τα κόβουμε σε κομματάκια και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC και ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ. Βάζουμε σε χαμηλή φωτιά ένα κατσαρολάκι, ρίχνουμε μέσα τη μαργαρίνη και, μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε, ώστε να ενωθεί με τη μαργαρίνη. Στη συνέχεια ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα, ανακατεύουμε μέχρις ότου γίνει μια αραιή κρέμα και κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Στην κατσαρόλα με τα μακαρόνια συμπληρώνουμε τα αβγά, αφού πρώτα τα χτυπήσουμε, τις 3 κουταλιές από τη μαργαρίνη, τη μισή μπεσαμέλ, τα μανιτάρια, το ένα φλιτζάνι από την παρμεζάνα και τα ανακατεύουμε καλά, ώστε να ενωθούν όλα τα υλικά. Κατόπιν τα βάζουμε σε ένα πυρίμαχο ταψί, το οποίο έχουμε αλείψει με 2 κουταλιές μαργαρίνη και τα απλώνουμε με τη βοήθεια μιας σπάτουλας, ώστε να καλυφθεί ομοιόμορφα όλη η επιφάνεια του ταψιού. Στη συνέχεια στρώνουμε επάνω από τα μακαρόνια πρώτα την υπόλοιπη μπεσαμέλ, μετά πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη παρμεζάνα και βάζουμε το φαγητό μας στο φούρνο, για μισή ώρα περίπου.

Μέχρι να ψηθεί το φαγητό, πλένουμε τις ντομάτες, τις σκουπίζουμε και τις κόβουμε σε χοντρές φέτες. Βάζουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι την υπόλοιπη μαργαρίνη και σοτάρουμε τις φέτες της ντομάτας, μέχρι να μαραθεί η φλούδα τους. Κατόπιν τις σβήνουμε με το μπαλσάμικο και αφήνουμε να σιγοβράσουν, έως ότου σωθούν τα υγρά τους. Μόλις το φαγητό ψηθεί, το βγάζουμε από το φούρνο, στρώνουμε στην επιφάνειά του τις ροδέλες της ντομάτας και ξαναβάζουμε το ταψί στα φούρνο, για ακόμη 10 λεπτά, ώστε να γκρατιναριστούν όλα μαζί. Κατόπιν το βγάζουμε από το φούρνο, το περιχύνουμε με το λάδι ελιάς, το αφήνουμε λίγη ώρα και το σερβίρουμε χλιαρό.

Συμβουλή
Αν θέλουμε, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα μανιτάρια με πιπεριές.

το κατάλληλο κρασί Λευκό Μαλαγουζιά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ