Υλικά
*1 κιλό μπακαλιάρο παστό ξαρμυρισμένο επί 2 μέρες *2 φλιτζάνια ρύζι γλασέ
*2 αβγά
*4 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ διαλυμένες σε 2 φλιτζάνια νερό
*2 φλιτζάνια ελαιόλαδο
*6-7 σκελίδες σκόρδο
*3 κουτ. σούπας δυόσμο
*3 κουτ. σούπας μαϊντανό
*σάψιχο (ματζουράνα)
*πιπέρι, κανέλα για το φυλλο
*½ κιλό αλεύρι
*½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
*1 ποτήρι κρασί λευκό
*λίγο νερό χλιαρό
*αλάτι
Εκτέλεση
Bράζουμε τον μπακαλιάρο για 20 λεπτά και τον ξεψαχνίζουμε. Αναμειγνύουμε σε λεκάνη μπακαλιάρο, μαϊντανό, δυόσμο, σκόρδο, ελαιόλαδο, ρύζι, κανέλα, πιπέρι. Προσθέτουμε δύο φλιτζάνια με διαλυμένο ντοματοπελτέ και τα αβγά χτυπημένα. Φτιάχνουμε το κεφαλονίτικο φύλλο: Βάζουμε όλα τα υλικά σε λεκάνη και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μαλακή ζύμη. Ανοίγουμε φύλλο. Λαδώνουμε το ταψί, στρώνουμε ένα φύλλο, αδειάζουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με ένα δεύτερο. Γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα. Ψήνουμε στους 180°C για 45-55 λεπτά.
ΑΝΑΜΟΝΗ 2 μέρες
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 70 λεπτά
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ μέτριος
Συμβουλή: Μην ξεχνάς να προτιμάς ψάρια βιώσιμης αλιείας, αλιευμένα κατά τα πρότυπα και τις οδηγίες της ΕΕ. Δες ένα μίνι-ντοκιμαντέρ - πατώντας εδώ - και θα διαπιστώσεις πώς κι εσύ μπορείς να επιλέξεις το σωστό ψάρι.