Χούμους

27.07.2010

Το χούμους είναι μια κρεμώδης σαλάτα, διαδεδομένη στη Μέση Ανατολή ως συνοδευτικό του ψωμιού ή της αραβικής πίτας τους και τρώγεται ως ορεκτικό.

Υλικά:

  • 1 κούπα ξερά ρεβίθια μουλιασμένα και βρασμένα
  • 1 κουταλιά ταχίνι
  • 1 λιωμένη σκελίδα σκόρδο
  • Χυμό από 1 φρέσκο λεμόνι
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 1/2 κουταλάκι κοπανισμένο κύμινο
  • 1/2 κουταλάκι πιπέρι καγιέν
  • λίγο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 2 κουταλιές ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό

Οδηγίες:

  • Αφήστε τα ρεβίθια να μουλιάσουν σε χλιαρό νερό, ελαφρά αλατισμένο, για 8 ώρες. Βράστε τα ώσπου να μαλακώσουν. Η ώρα που απαιτείται εξαρτάται από το μέγεθος και την ποιότητά τους. (Μου αρέσει πολύ μαζί με τα ρεβίθια να βράζω και 3 σκελίδες σκόρδο οι οποίες σχεδόν λιώνουν και γλυκίζουν.)
  • Λιώστε τα ρεβίθια καλά στο μούλτι με λίγο νερό για να δημιουργηθεί μία παχύρρευστη κρέμα. Βάλτε σε μπολ την κρέμα, τον χυμό λεμονιού, το ταχίνι, το σκόρδο, το λάδι, το κύμινο, το καγιέν και το πιπέρι.
  • Δουλεύουμε το μείγμα με το σύρμα των αβγών μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
  • Αν το μείγμα είναι πολύ πηκτό, προσθέστε αργά λίγο ακόμα νερό. Το μείγμα πρέπει να έχει την όψη αλοιφής. Τέλος προσθέστε τον μαϊντανό και ανακατέψτε καλά.
  • Το χούμους παίρνει πολύ ωραία γεύση και δένουν οι γεύσεις των υλικών, αν φυλαχτεί στο ψυγείο λίγες ώρες πριν από το σερβίρισμα.
  • Περιχύνουμε το χούμους με λίγο ωμό ελαιόλαδο και γαρνίρουμε με φέτες λεμονιού ή πιπέρι καγιέν.
  • Στολίζουμε με μερικά φύλλα μαϊντανού ή όπως έκανα εγώ... με μία ελιά!