Ροξάκια

27.08.2009
Ούτε ένα δεν θα μείνει

Τι έχουμε:

Για τη ζύμη:

  • 4 φλιτζ. αλεύρι σκληρό
  • 2 φλιτζ. βιτάμ
  • 1 κουταλιά αλάτι
  • 1 φλιτζ. νερό

Για τη γέμιση:

  • 1/2 φλιτζ. ζάχαρη
  • 3 αβγά
  • 2 φλιτζ. καρύδια χοντροκομμένα
  • 1 φλιτζ. τριμμένη φρυγανιά
  • 1 1/2 κουταλιά κακάο
  • 1 κουταλιά κανέλα

Για το σιρόπι:

  • 4 φλιτζ. ζάχαρη
  • 3 φλιτζ νερό
  • το χυμό του από 1/2 λεμόνι

Τι κάνουμε:

  • Πρώτα ετοιμάζουμε τη ζύμη: Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ρίχνουμε σε ένα μπολ, μαζί με το αλάτι. Κατόπιν προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε μέχρι τα υλικά να γίνουν μια σφιχτή ζύμη.
  • Αφού την πλάσουμε, την τυλίγουμε με πλαστική μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για περίπου μισή ώρα. Μόλις η ζύμη κρυώσει, σχεδόν παγώσει, τη βγάζουμε από το ψυγείο, τη βάζουμε πάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας, την ξεδιπλώνουμε και την ανοίγουμε σε φύλλο πάχους 1 εκατ. περίπου. Βάζουμε το βιτάμ, στο κέντρο της ζύμης και κατόπιν γυρίζουμε προς το κέντρο τις τέσσερις γωνίες του φύλλου, σχηματίζοντας έναν φάκελο. Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη, σε ένα ορθογώνιο φύλλο, με μήκος περίπου τριπλάσιο από το πλάτος του και μετά διπλώνουμε το φύλλο στη μέση, πιέζοντας απαλά τις άκρες. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία (άνοιγμα δίπλωμα) 3 φορές, φροντίζοντας, από κάθε άνοιγμα, να τυλίγουμε τη ζύμη και τη βάζουμε υστερα στο ψυγείο για μισή ώρα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.
  • Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση: Σε ένα μπολ, ρίχνουμε τα καρύδια, τη ζάχαρη, τη φρυγανιά, το κακάο, την κανέλα, τα αβγά, αφού πρώτα τα έχουμε χτυπήσει ελαφρά και ανακατεύουμε καλά τα υλικά, μέχρι να γίνουν μια ομοιογενής, σφιχτή ζύμη.
  • Στη συνέχεια ετοιμάζουμε τα ροξάκια: Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο της σφολιάτας πάνω στον πάγκο εργασίας, την ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλο, βάζουμε στη μία άκρη της τη γέμιση και κατόπιν την τυλίγουμε σε ρολό. Κατόπιν βάζουμε το ρολό στο ψυγείο, για περίπου μία ώρα και μόλις το βγάλουμε από το ψυγείο, το κόβουμε σε φέτες πάχους περίπου 3 εκατ., τις οποίες βάζουμε σε ένα ταψί, αφού πρώτα το αλείψουμε με βιτάμ. Ψήνουμε τα ροξάκια στον προθερμασμένο φούρνο, για περίπου μισή ώρα, έως ότου ροδίσουν.
  • Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, τον χυμό του λεμονιού και αφήνουμε να βράσουν, για περίπου 10 λεπτά. Μόλις βγάλουμε τα ροξάκια από τον φούρνο, τα βουτάμε στην κατσαρόλα με το σιρόπι, τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα, τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα και σερβίρουμε.

Συμβουλή
Για να πετύχει το σιρόπιασμα, καλό είναι τα ροξάκια να είναι ζεστά και το σιρόπι κρύο.

Το κατάλληλο συνοδευτικό: Λικέρ Τεντούρα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ