Αφράτα κουλουράκια πασχαλινά

27.04.2016

Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα-δύο μυρωδάτα, αφράτα κουλουράκια; Κάντε λοιπόν τη σωστή κίνηση: φτιάξτε τα μόνη σας. Με παραδοσιακή συνταγή, αγνά υλικά και κατάλληλα εργαλεία... σαν επαγγελματίας!

ΥΛΙΚΑ

-350 γραμμ. φρέσκο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

-3 φλιτζάνια ζάχαρη

-5 αβγά (κρατάτε το ένα για το άλειμμα)

-1 βανίλια σκόνη

-2 κουταλάκια αμμωνία

-1 φλιτζάνι γάλα

-Περίπου 2 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή όσο χρειαστεί η ζύμη)

-Λαδόκολλα

-Λίγο νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνετε το φούρνο. Ρίχνετε στο μπολ της κουζινομηχανής το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάτε, μέχρι το μίγμα να γίνει αφράτο. Προσθέτετε ένα ένα τα τέσσερα αβγά, ενώ συνεχίζετε το χτύπημα. Στη συνέχεια διαλύετε τη βανίλια και την αμμωνία μέσα στο γάλα.

Βάζετε στην κουζινομηχανή σας το εξάρτημα για το ζύμωμα. Προσθέτετε το μίγμα του γάλακτος και το αλεύρι μέσα στο μπολ και ζυμώνετε καλά όλα τα υλικά, μέχρι να γίνουν μια μαλακή ζύμη.

Πλάθετε τα κουλουράκια σε κοτσίδες και τα τοποθετείτε σε ταψί με λαδόκολλα. Χτυπάτε το πέμπτο αβγό με λίγο νερό και με το μίγμα αλείφετε τα κουλουράκια.

Ψήνετε στους 200°C μέχρι να ροδίσουν.

Συμβουλή
Για να διατηρηθούν τα κουλουράκια περισσότερο χρόνο, τοποθετήστε τα σε κουτί μπισκότων ή άλλο μεταλλικό κουτί και φυλάξτε τα σε σκιερό και δροσερό μέρος.

Και μια παραλλαγή
Αφού κρυώσουν τα κουλουράκια, βουτήξτε τα κατά το ήμισυ σε λιωμένη κουβερτούρα πραγματικός πειρασμός!