Υλικά
Για το φύλλο:
- 3 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 2/3 φλιτζ. τσαγιού σπορέλαιο
- 7-8 κουτ. σούπας κρύο νερό
Για τη γέμιση:
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη ή και λιγότερη
- 2 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
- 2 φλιτζ. τσαγιού σταφίδες ξανθές
- 1/2 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
- 2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού χυμός πορτοκαλιού
- 1 1/3 φλιτζ. τσαγιού κρύο νερό
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού κοπανισμένα καρύδια
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
1. Ανακατεύετε το αλεύρι και το αλάτι μέσα σε ένα μπολ, προσθέτετε το λάδι και το τρίβετε με τα δάχτυλά σας, ώσπου να γίνει ένα μείγμα σαν τραχανάς. Προσθέτετε 1 κουταλιά από το νερό και ανακατεύετε με ένα πιρούνι, για να βραχεί όλο το μείγμα. Ρίχνετε κουταλιά κουταλιά το υπόλοιπο νερό, ανακατεύοντας πάντα με το πιρούνι. Το ζυμώνετε και το αφήνετε για να ετοιμάσετε τη γέμιση.
2. Βάζετε σε μια κατσαρόλα το 1/3 φλιτζ. τσαγιού από το κρύο νερό μαζί με τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ, το ζεσταίνετε και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτετε το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού, το χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού, τις σταφίδες και την κανέλα. Τα ανακατεύετε, ρίχνετε το υπόλοιπο 1 φλιτζ. τσαγιού νερό και το αφήνετε να σιγοβράσει μέχρι να πήξει. Σβήνετε τη φωτιά και προσθέτετε τα καρύδια.
3. Ανοίγετε σε μια φόρμα για τάρτα το κάτω φύλλο σε μέγεθος που να καλύπτει και τα παϊνά της. Αδειάζετε μέσα τη γέμιση και ανοίγετε το υπόλοιπο ζυμάρι σε φύλλο. Κόβετε λωρίδες από αυτό φάρδους 2 εκ. και καλύπτετε την πίτα όπως την πάστα φλόρα, έτσι που οι λωρίδες να σχηματίζουν καφασωτό πλέγμα. Αφαιρείτε ό,τι περισσεύει από τα χείλη της φόρμας, τρυπάτε το κάθε σημείο που ακουμπάνε οι λωρίδες μεταξύ τους και ψήνετε σε δυνατό φούρνο περίπου για 20-25 λεπτά.