Υλικά:
Για τη γρανίτα:
1 φλιτζ. τσαγιού δυνατό μαύρο καφέ
1 φλιτζ. τσαγιού κρύο νερό
χυμό από 1 λεμόνι
1 φλιτζ. τσαγιού σιρόπι
1 φλιτζ. τσαγιού σαντιγί
Για το σιρόπι (για πολλές χρήσεις): 1 lt νερό
800 γραμ. ζάχαρη
Εκτέλεση: Ετοιμάζετε το σιρόπι ως εξής: Σε ένα κατσαρολάκι, βάζετε 1 lt νερό και τη ζάχαρη και τα ανακατεύετε. Μόλις διαλυθεί η ζάχαρη και το μείγμα πάρει βράση, σβήνετε τη φωτιά, απομακρύνετε το κατσαρολάκι και αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει. Θα χρησιμοποιήσετε μόνο 1 φλιτζάνι από το σιρόπι, το υπόλοιπο θα το κρατήσετε για την επόμενη γρανίτα.
Φτιάχνετε τον καφέ.
Ανακατεύετε σε ένα μπωλ τον καφέ, το χυμό λεμονιού και το σιρόπι. Προσθέτετε και το κρύο νερό.
Βάζετε το μείγμα στην κατάψυξη και το αφήνετε γύρω στη 1 ώρα. Με ένα πηρούνι ανακατεύετε ξανά το μείγμα και το βάζετε πίσω στην κατάψυξη. Ανά μισάωρο Θα κάνετε το ίδιο πράγμα, δηλαδή θα βγάζετε το μείγμα έξω από την κατάψυξη και θα το ανακατεύετε. Θα χρειαστεί να το κάνετε αυτό 4-5 φορές.
Σερβίρετε τη γρανίτα σε ψηλά ποτήρια (όπως βάζουν το freddo) και γαρνίρετε από πάνω με σαντιγί.