Κέικ δαμάσκηνο

25.02.2009
Μακεδονίτικο γλυκό!

Τι έχουμε:

  • 2 κουταλιές Φαρίνα Αλλατίνη
  • 1/2 πακετάκι Βιτάμ Κλασικό
  • 1 φλιτζ. καστανή ζάχαρη
  • 2 αβγά
  • 1 φλιτζ. αμαρέτο
  • 1/2 φλιτζ. αποξηραμένα δαμάσκηνα
  • 70 γραμ. κουβερτούρα
  • 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1 1/2 κουταλιά κακάο
  • 1 βανίλια
  • αλάτι - στη μύτη από το κουταλάκι
  • 2 κουταλιές Βιτάμ Soft για το ταψί
  • 1 κουταλιά αλεύρι για το ταψί

Για το σιρόπι:

  • αμαρέτο (το ίδιο που μουλιάσαμε τα δαμάσκηνα)
  • 2 κουταλιές ζάχαρη

Τι κάνουμε:
Από το προηγούμενο βράδυ ψιλοκόβουμε τα δαμάσκηνα και τα βάζουμε σε ένα μπολ, μαζί με το αμαρέτο για να μουλιάσουν.

Την επόμενη ημέρα, μισή ώρα πριν φτιάξουμε το κέικ, βγάζουμε το Βιτάμ Κλασικό από το ψυγείο και το αφήνουμε, ώστε να πάρει τη θερμοκρασία δωματίου.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160οC.

Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί.

Ρίχνουμε στο μπολ του μίξερ το Βιτάμ Κλασικό, μαζί με τη ζάχαρη, το αλάτι και τη βανίλια και τα χτυπάμε με το αναδευτήρι των αβγών, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να αφρατέψει το μείγμα. Κατόπιν ρίχνουμε τα αβγά, χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας και μετά ρίχνουμε τη λιωμένη σοκολάτα. Χωρίς να σταματήσουμε το ανακάτεμα, προσθέτουμε τα κομματάκια από τα δαμάσκηνα, στραγγισμένα, τη Φαρίνα, το μπέικιν πάουντερ και το κακάο κοσκινισμένα και συνεχίσουμε να ανακατεύουμε γίνει το μείγμα μας λείο και ομοιογενές.

Στη συνέχεια, αφού πρώτα αλείψουμε ένα ταψάκι με το Βιτάμ Soft, το αλευρώνουμε και αδειάζουμε το μείγμα, φροντίζοντας να απλωθεί ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του ταψιού.

Κατόπιν, ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο, για 20-25 λεπτά.

Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι:

Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το αμαρέτο που περίσσεψε από το μούλιασμα των δαμάσκηνων, μαζί με τη ζάχαρη και τα βράζουμε για 5 λεπτά.

Μόλις το κέικ ψηθεί, το βγάζουμε από το φούρνο, και όσο είναι ακόμη ζεστό, αλείφουμε με το σιρόπι την επιφάνειά του.

Φροντίζουμε να μας περισσέψει λίγο σιρόπι, ώστε να κάνουμε μια δεύτερη επάλειψη, αφού πρώτα το κέικ κρυώσει, ώστε να δημιουργηθεί στην επιφάνειά του μια λεπτή κρούστα.

Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Συμβουλή
Το κέικ είναι έτοιμο όταν δούμε ότι το κέικ ξεκολλάει από τα τοιχώματα του ταψιού.

Το κατάλληλο συνοδευτικό: Λικέρ Τεντούρα.