Τι έχουμε:
- 2 φλιτζ. σιμιγδάλι ψιλό
- 2 φλιτζ. σιμιγδάλι χονδρό
- 2 φλιτζ. ζάχαρη
- 4 φλιτζ. γιαούρτια
- 10 κουταλιές μαργαρίνη
- 4 αβγά
- 2 φακελάκια μπέικιν πάουντερ
- 1 κουταλιά μαστίχα
- 1 κουταλιά σόδα
- χυμό από 1 λεμόνι
Για το σιρόπι:
- 2 1/2 κιλά ζάχαρη
- 1 1/2 λίτρο νερό
- φλούδα από 1 λεμόνι
Για το γαρνίρισμα:
- ολόκληρα αμύγδαλα
Τι κάνουμε:
Περίπου μισή ώρα πριν ετοιμάσουμε το γλυκό, βγάζουμε τη μαργαρίνη από το ψυγείο, ώστε να πάρει θερμοκρασία δωματίου και να μαλακώσει.
Βάζουμε τη μαστίχα στο γουδί, μαζί με μια κουταλιά ζάχαρη (για να μην κολλήσει) και τη σπάμε.
Σε ένα μεγάλο, βαθύ μπολ, ρίχνουμε τα αβγά, τη μαργαρίνη, το γιαούρτι, τον χυμό του λεμονιού και ανακατεύουμε. Κατόπιν προσθέτουμε το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και τη μαστίχα, ανακατεύοντας συνεχώς με το χέρι μας, από κάτω προς τα πάνω, έως ότου γίνουν τα υλικά μας ένα λείο και ομοιογενές μείγμα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.
Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο ταψί αλειμμένο με μαργαρίνη και το αφήνουμε, για μία ώρα, ώστε να δημιουργηθεί κρούστα στην επιφάνεια.
Στη συνέχεια γαρνίρουμε το σάμαλι με τα αμύγδαλα και το βάζουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 25 λεπτά.
Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι:
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, μαζί με τη ζάχαρη, τη φλούδα του λεμονιού και τα αφήνουμε να βράσουν, για περίπου 20 λεπτά έως ότου το σιρόπι αρχίσει να δένει.
Μόλις περάσουν τα 25 λεπτά, βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, κόβουμε το σάμαλι σε κομμάτια και το βάζουμε ξανά στο φούρνο για ακόμη 10 λεπτά.
Κατόπιν το βγάζουμε από το φούρνο και με μια κουτάλα το περιχύνουμε με το σιρόπι.
Αφήνουμε μέχρι το σιρόπι να απορροφηθεί και μεταφέρουμε το γλυκό σε μια πιατέλα σερβιρίσματος.
Σερβίρουμε το σάμαλι κρύο.
Συμβουλή
Μπορούμε να προσθέσουμε στο μείγμα και μερικά αμύγδαλα ψιλοκομμένα.
Το κατάλληλο συνοδευτικό: Ασπρο τσάι βιολογικό.