Μπακλαβάς με σμυρνιό

22.01.2009
Παραδοσιακό και ανατολίτικο!

Τι έχουμε:

  • 1 πακέτο φύλλα κρούστας
  • 2 φλιτζ. καρυδόψιχα, χοντροκομμένη
  • 2 φλιτζ. αμύγδαλα, χοντροκομμένα
  • 1 φλιτζ. Βιτάμ για τα άλειμμα των φύλλων
  • 2 κουταλάκια σμυρνιό

Για το σιρόπι:

  • 2 φλιτζ. ζάχαρη
  • 1 φλιτζ. νερό
  • 1/2 φλιτζ. μέλι
  • χυμό από 1/2 λεμόνι

Για το τσάι:

  • 1 λίτρο νερό
  • 5 φακελάκια τσάι λεμόνι Tea Collection Lipton
  • 10 φύλλα μέντας

Τι κάνουμε:

Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το Βιτάμ με το οποίο θα αλείψουμε ένα-ένα όλα τα φύλλα κρούστας. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την καρυδόψιχα, τα αμύγδαλα και το σμυρνιό.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οc.

Κατόπιν, αλείφουμε ένα ταψί με Βιτάμ και στρώνουμε ένα-ένα 5 φύλλα κρούστας, ρίχνουμε 1/3 από τη γέμιση που ετοιμάσαμε, φροντίζοντας να την απλώσουμε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του φύλλου.

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία άλλες τρεις φορές, τελειώνοντας με μια στρώση 5 φύλλων.

Αλείφουμε με το υπόλοιπο Βιτάμ την επιφάνεια των τελευταίων φύλλων και χαράσσουμε τον μπακλαβά διαγώνια έως ότου ροδίσει.

Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά.

Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι, το χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και τα βράζουμε για περίπου 15 λεπτά. Μόλις ψηθεί ο μπακλαβάς, βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει και κατόπιν τον περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι.

Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το νερό, βυθίζουμε μέσα τα φακελάκια λεμόνι Tea Collection Lipton 3-4 φορές για να δώσουν το άρωμα και τη γεύση.

Στη συνέχεια, αδειάζουμε το τσάι σε μια κανάτα, προσθέτουμε τα φύλλα μέντας και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

Σερβίρουμε τον μπακλαβά κομμένο σε κομμάτια, συνοδεύοντας με το τσάι.

Συμβουλή
Μπορούμε να προσθέσουμε και 2 κουταλιές ζάχαρη στο μείγμα της γέμισης.

Το κατάλληλο συνοδευτικό: Τσάι λεμόνι.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ