Μηλόπιτα

29.01.2009
Κλασική και αγαπημένη!

Τι έχουμε:

Για τη ζύμη τάρτας

  • 1 1/2 φλιτζ. αλεύρι κοσκινισμένο
  • 9 κουταλιές Βιτάμ
  • 1 1/2- 2 κουταλιές νερό
  • 1 κουταλάκι ζάχαρη
  • 1 κουταλιά Βιτάμ για το ταψί

Για τη γέμιση:

  • 5 μήλα
  • 2 φλιτζ. ζάχαρη
  • 3 φλιτζ. νερό
  • 1 φλιτζ. κονιάκ
  • 1 φακελάκι Caramel Vanilla Tea Lipton

Τι κάνουμε:

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το νερό, το Βιτάμ και τα ανακατεύουμε με τα δάχτυλά μας έως ότου γίνουν μια ομοιόμορφη και σφιχτή ζύμη.

Σκεπάζουμε τη ζύμη με διάφανη μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα.

Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε κύβους.

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το νερό, τη ζάχαρη και το κονιάκ για 5 λεπτά.

Στη συνέχεια, βυθίζουμε το φακελάκι Caramel Vanilla Tea Lipton 3-4 φορές για να αφήσει τη γεύση και το άρωμά του. Ρίχνουμε μέσα στο σιρόπι τους κύβους των μήλων και τα βράζουμε για περίπου 5 λεπτά έως ότου μαλακώσουν. Κατόπιν, τα ρίχνουμε σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίσουν και τα βάζουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, την πλάθουμε λίγο με τα χέρια μας, τη βάζουμε πάνω σε μια λαδόκολλα και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε χοντρό φύλλο.

Βάζουμε το φύλλο πάνω από τη γέμιση με τα μήλα, φροντίζοντας να σκεπαστεί το σκεύος και κόβουμε περιμετρικά τη ζύμη που εξέχει.

Κάνουμε με το δάχτυλό μας μια τρύπα στο κέντρο του φύλλου και δίνουμε σχήμα στις άκρες του πιέζοντας με τα δάχτυλά μας (βλέπε φωτό).

Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά στους 180οC, στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160οCκαι ψήνουμε για άλλα 20-25 λεπτά.

Συμβουλή
Μπορούμε να πασπαλίσουμε με κανέλα και ζάχαρη την επιφάνεια της μηλόπιτας.

Το κατάλληλο συνοδευτικό: Μαύρο τσάι με άρωμα καραμέλας-βανίλιας.