Σολομός γκρατιναρισμένος

22.01.2009
Εξαιρετική γεύση!

Τι έχουμε:

  • 4 φέτες σολομού
  • 2 ντομάτες
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης
  • 1 κρεμμύδι
  • 6-7 ελιές μαύρες
  • 1/2 φλιτζ. φρυγανιά τριμμένη
  • αρωματικά για ψάρι ΑΝΑΤΟLΙ
  • αλάτι, πιπέρι
  • 2 κουταλιές μαργαρίνη

Για τη μαρινάδα:

  • 1/2 φλιτζ. χυμό λεμονιού
  • 1/2 φλιτζ. λάδι ελιάς
  • 1 κλωναράκι φρέσκο θυμάρι

Για τον πουρέ:

  • 3-4 πατάτες
  • 1/2 φλιτζ. γάλα
  • 1 κλωναράκι φρέσκο κρεμμυδάκι
  • 2 κουταλιές μαργαρίνη
  • αλάτι, πιπέρι

Για το γαρνίρισμα:

  • φύλλα βασιλικού

Τι κάνουμε:

Πλένουμε τις φέτες του σολομού, τις στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τις βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με τα υλικά της μαρινάδας. Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 1/2 ώρα.

Ετοιμάζουμε τον πουρέ.

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τις πατάτες, καθαρισμένες για περίπου 20 λεπτά. Αφού βράσουν τις βάζουμε σε ένα μπολ και τις λιώνουμε με το ειδικό εργαλείο για πουρέ.

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα, το ρίχνουμε στις πατάτες και ανακατεύουμε έως ότου απορροφηθεί.

Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, το κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, τη μαργαρίνη και ανακατεύουμε για να ενωθούν τα υλικά. Κατόπιν, βγάζουμε τα κουκούτσια από τις ελιές, τις ψιλοκόβουμε και τις βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε στο μπολ τις ντομάτες, τριμμένες στον τρίφτη, τις πιπεριές κομμένες σε λεπτές ροδέλες, τη φρυγανιά, το αλάτι, το πιπέρι και τα ανακατεύουμε.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.

Βγάζουμε τις φέτες του σολομού από τη μαρινάδα και τις σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Αλείφουμε ένα ταψί με μαργαρίνη, πασπαλίζουμε με αρωματικά για ψάρι ANATOLI και τις αλατίζουμε.

Μοιράζουμε πάνω στις φέτες του σολομού το μείγμα με τη φρυγανιά και ψήνουμε για 15-20 λεπτά στον προθερμασμένο φούρνο έως ότου γκρατιναριστούν.

Αφού ψηθούν οι φέτες τις σερβίρουμε σε πιάτα πάνω από τον πουρέ και γαρνίρουμε με φύλλα βασιλικού.

Συμβουλή
Για να δώσουμε περισσότερο άρωμα στον πουρέ μπορούμε να ρίξουμε λίγο μοσχοκάρυδο.

το κατάλληλο κρασί Ροδίτης.