Τι έχουμε:
- 2 κιλά περγαμόντο
- 2 κιλά ζάχαρη
- 5 ποτήρια νερό
- το χυμό από 2 λεμόνια
Τι κάνουμε:
Ξύνουμε ελαφρά τη φλούδα από κάθε περγαμόντο με τον τρίφτη και τα κόβουμε στα τέσσερα.
Αφαιρούμε προσεχτικά τη φλούδα και την κόβουμε σε φέτες.
Στη συνέχεια, τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό και τις βράζουμε έως ότου μαλακώσουν, φροντίζοντας να αλλάξουμε το νερό 5-6 φορές για να φύγει η πικρίλα. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε τις φέτες του περγαμόντου μέσα στο νερό, για ολόκληρο το βράδυ, αλλάζοντάς το 3-4 φορές.
Την επομένη, βράζουμε τα 5 ποτήρια νερό μαζί με τη ζάχαρη για 5 λεπτά, αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει και βάζουμε μέσα τις φέτες από το περγαμόντο, καλά στραγγισμένες. Βράζουμε για περίπου 15-20 λεπτά, κατεβάζουμε από τη φωτιά και τις αφήνουμε στο σιρόπι, για μία ακόμη μέρα.
Την επομένη, βράζουμε ξανά το σιρόπι μέχρι να δέσει, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει.
Αποθηκεύουμε το γλυκό περγαμόντο σε γυάλινα βάζα, κλεισμένα αεροστεγώς.
Συμβουλή
Δεν προσθέτουμε βανίλια, επειδή το άρωμα του περγαμόντου είναι έντονο.
Το κατάλληλο συνοδευτικό Λικέρ Τεντούρα.