Χρόνος προετοιμασίας: 55 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 15 λεπτά
Υλικά για 4 άτομα
Υλικά βάσης
- Σολομός φιλέτο 600 gr
- Λάχανο 1 ολόκληρο
- Φύλλα σπανάκι 300 gr
Για τη μους σολομού
- Αβγά 4
- Κρέμα γάλακτος 200 ml
Υλικά καρύκευσης
- Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, πιπέρι καγιέν
Για τη Βινεγκρέτ
- Πιπεριά κόκκινη 1/2
- Πιπεριά πράσινη 1/2
- Βασιλικός φρέσκος πλατύφυλλος 1/2 ματσάκι
- Ξίδι λευκό 40 ml
- Ελαιόλαδο 60 ml
Τεχνική παρασκευής
Ετοιμασία των φύλλων από το λάχανο και το σπανάκι
Ξεχωρίστε τα φύλλα από το λάχανο.
Πλένετε και στεγνώνετε τα φύλλα από το λάχανο και το σπανάκι.
Ζεματίζετε τα φύλλα από το λάχανο και το σπανάκι σε αλατισμένο νερό που βράζει.
Επειτα από λίγα λεπτά ζεμάτισμα, μεταφέρετε τα φύλλα σε παγωμένο νερό για να διατηρήσουν το πράσινο χρώμα τους.
Κατόπιν στραγγίξτε τα και τοποθετήστε τα σε απορροφητική πετσέτα κουζίνας μέχρι να τα χρησιμοποιήσετε.
Ετοιμασία της μους σολομού
Κόψτε το φιλέτο σολομού σε μικρά κομματάκια.
Καρυκεύστε το με αλατοπίπερο και πιπέρι καγιέν.
Περάστε το από το μίξερ ενώ πρώτα του έχετε προσθέσει τα αβγά.
Οταν λιώσει αρχίστε να του προσθέτετε την κρέμα γάλακτος. Χτυπήστε τα όλα μαζί.
Ελέγξτε το αλατοπίπερο.
Η μους θα πρέπει να είναι ελαστική και σφιχτή.
Γέμισμα των φύλλων λάχανου
Χρησιμοποιήστε για φόρμα μια μέτρια κουτάλα.
Στρώστε τη με πλαστική μεμβράνη έτσι ώστε να εξέχει από τα τοιχώματα της κουτάλας.
Αρχίστε το χτίσιμο βάζοντας κάτω τα πιο μεγάλα φύλλα λάχανου.
Συνεχίστε με μία στρώση μους.
Κατόπιν βάλτε ένα πιο μικρό φύλλο από το σπανάκι.
Στρώστε ακόμη μία στρώση μους.
Συνεχίστε με λάχανο και άλλη στρώση μους.
Κλείστε προς τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν.
Κλείστε με την πλαστική μεμβράνη αρκετά σφιχτά.
Ψήσιμο των γεμιστών λάχανων
Σε ένα ταψί στο οποίο έχετε τοποθετήσει μία σχάρα βάζετε επάνω αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα.
Δεν αφαιρείτε την πλαστική μεμβράνη.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο 180οC για 15 λεπτά.
Ετοιμάζετε τη βινεγκρέτ
Πλένετε, σκουπίζετε και ψιλοκόβετε τα φύλλα βασιλικού.
Κόβετε τις πιπεριές σε κυβάκια.
Σε ένα τηγανάκι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και μαλακώνετε σε χαμηλή θερμοκρασία τις πιπεριές (κομμένες σε κυβάκια).
Αποσύρετε από τη φωτιά.
Προσθέτετε τον ψιλοκομμένο βασιλικό και το ξίδι.
Αλατοπιπερώνετε τη βινεγκρέτ.
Την κρατάτε ζεστή.
Στήσιμο πιάτου
Αφαιρείτε από το αλουμινόχαρτο με προσοχή τις πλαστικές μεμβράνες (τις κόβετε με ένα ψαλίδι).
Τοποθετείτε σε ένα απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Οταν στραγγίξει καλά, τις σερβίρετε σε πιάτα.
Περιχύνετε με τη ζεστή βινεγκρέτ βασιλικού.
Η Σχολή Επαγγελματικής Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής CHEF DOEUVRE, Χέυδεν 20, Πλατεία Βικτωρίας, τηλ. 210 8231935 www.chefdoeuvre.gr, μας προτείνει δύο απολαυστικές συνταγές.
Δέσποινα Περιμένη