Τι έχουμε:
- 1 κιλό χταπόδι
- 1 1/2 κιλό κρεμμυδάκια στιφάδου
- 1/2 πακέτο ΒΙΤΑΜ
- 4-5 φλιτζ. ζωμό λαχανικών
- 1 ποτηράκι κρασί λευκό
- 1 φλιτζάνι βαλσάμικο ξίδι
- 2 φύλλα δάφνης
- αλάτι
- πιπέρι
Τι κάνουμε:
Αφαιρούμε το στόμα και την κουκούλα του χταποδιού με ένα μαχαιράκι και ξεπλένουμε τα πλοκάμια κάτω από άφθονο τρεχούμενο νερό. Στη συνέχεια, τα βράζουμε σε μία κατσαρόλα με το λευκό κρασί, σκεπασμένα μέχρι να σωθούν τα υγρά τους.
Κατόπιν τα βγάζουμε με μία τρυπητή κουτάλα, τα αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
Σε μία κατσαρόλα, βάζουμε τα πλοκάμια και το λευκό κρασί, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να βράσουν έως ότου σωθούν τα υγρά τους. Στη συνέχεια με μια τρυπητή κουτάλα τα βγάζουμε από την κατσαρόλα, τα αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
Στην ίδια κατσαρόλα ρίχνουμε το ΒΙΤΑΜ, τα κρεμμυδάκια ολόκληρα, το ζωμό λαχανικών, αλάτι, πιπέρι, ανακατεύουμε και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά.
(Η φυσική ζάχαρη που υπάρχει στα κρεμμυδάκια θα βγει και θα τα γλυκάνει, μέχρι να καραμελώσουν.) Στη συνέχεια, προσθέτουμε τη δάφνη, το βαλσάμικο, τα κομμάτια χταποδιού και συνεχίζουμε το βράσιμο για περίπου 30 λεπτά ακόμη.
Συμβουλή
Μπορούμε να βράσουμε τα κρεμμυδάκια για 20 λεπτά για να γίνουν πιο μαλακά.
Το κατάλληλο κρασί: Ροδίτης.