Σύκο: Χίλιες και μια χρήσεις

23.08.2013
Αποτελούν το σήμα κατατεθέν της ελληνικής υπαίθρου. Με γεύση γλυκιά σαν μέλι, τονωτικά και αφροδισιακά, τα τιμάμε δεόντως και τα απολαμβάνουμε ποικιλοτρόπως. Ο λόγος για τα σύκα φυσικά!

Ανεξαρτήτως προέλευσης, ποικιλίας, σχήματος και χρώματος, τα φρέσκα σύκα περιέχουν περίπου 80% νερό και είναι ιδιαίτερα πλούσια σε σάκχαρα, φυτικές ίνες, ένζυμα, μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία. Περιέχουν επίσης αρκετές βιταμίνες, σε μικρότερες όμως ποσότητες συγκριτικά με άλλα φρούτα.

Πού κάνουν καλό;
Οι ευεργετικές επιδράσεις των φρέσκων σύκων είναι γνωστές από την εποχή του Ιπποκράτη: αυξάνουν την ενεργητικότητα, έχουν τονωτικές και αφροδισιακές ιδιότητες, προστατεύουν το δέρμα, δρουν χωνευτικά και διουρητικά, ανακουφίζουν από άσθμα, βρογχικά, φαρυγγίτιδα και διαταραχές της εμμηνόπαυσης. Χάρη στα σποράκια τους, ευνοούν την καλή λειτουργία του εντέρου και βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Προσοχή: Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σάκχαρα, τα σύκα πρέπει να καταναλώνονται με φειδώ από παχύσαρκα άτομα, καθώς και από άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, υψηλά τριγλυκερίδια ή μεταβολικό σύνδρομο. Τα μικρά σποράκια τους μπορεί να επιδεινώσουν το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή άλλες γαστρεντερικές παθήσεις.

Χίλιες και μία χρήσεις
Τα σύκα καταναλώνονται φρέσκα και ώριμα στην εποχή τους και αποξηραμένα όλες τις εποχές του χρόνου. Τα φρέσκα τρώγονται κυρίως ωμά, με τη φλούδα ή χωρίς, ως ενδιάμεσο σνακ. Εξίσου, όμως, νόστιμα είναι:

Ως ορεκτικό, ως βασικό πιάτο ή ως επιδόρπιο, «παντρεμένα» με άλλα υλικά, αφού επιδέχονται δεκάδες συνοδευτικές γεύσεις, ακόμα και αλμυρές.

Ταιριάζουν εξαιρετικά με γιαούρτι, με αλλαντικά (π.χ. ζαμπόν, προσούτο, μπέικον), με τυριά (ροκφόρ, μοτσαρέλα, παρμεζάνα, ανθότυρο κ.ά.), με ξηρούς καρπούς, σπόρους (π.χ. σουσάμι), μαστίχα, μέλι και ξίδι βαλσάμικο.

Προσθέτουν ιδιαίτερη νοστιμιά σε φρουτοσαλάτες, smoothies αλλά και σαλάτες λαχανικών, γίνονται εξαιρετική γέμιση για χοιρινό και πουλερικά ή αναμειγνύονται ζεστά ή με τη μορφή τουρσί με διάφορα κρέατα. Σε αρκετές συνταγές μαρινάρονται ή σιγοβράζονται με κρασί ή ούζο κι έπειτα σερβίρονται ως σάλτσα για τυριά, γιαούρτι, παγωτό ή με άγλυκη σαντιγί.

Κι άλλες ιδέες: Τα σύκα γίνονται επίσης γλυκό του κουταλιού, κομπόστα και μαρμελάδα. Όσο για τα φύλλα της συκιάς νοστιμεύουν φαγητά με κρέας ή γεμίζονται με ρύζι και κιμά και μαγειρεύονται όπως τα αμπελόφυλλα. Τέλος, το αφέψημα και το ρόφημα σύκων ενδείκνυνται για θεραπευτικούς σκοπούς, όπως π.χ. στην αντιμετώπιση της φαρυγγίτιδας.

Πολύτιμα μυστικά

Πώς θα τα διαλέξεις: Προτιμησε σύκα ώριμα, σφιχτά, που δεν έχουν ανοίξει καθόλου και με καλή επιδερμίδα. Η φλούδα τους να είναι λεία, χωρίς μαυρισμένα σημεία, χωρίς να έχει ταλαιπωρηθεί ή χτυπηθεί.

Κατανάλωση: Όταν τα σύκα κοπούν από το δέντρο δεν ωριμάζουν άλλο και δεν κρατούν πάνω από λίγες ημέρες στο ψυγείο. Γι αυτό πρέπει να τα καταναλώνετε σύντομα.

Πώς θα τα διατηρήσεις: Στο κάτω μέρος του ψυγείου, τυλιγμένα σε χαρτί κουζίνας και κλεισμένα σε αεροστεγή πλαστική σακούλα ή σκεύος με καπάκι. Μπορείς επίσης να τα αποθηκεύσεις στην κατάψυξη, ολόκληρα ή κομμένα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΑΥΡΙΔΟΥ