Συστατικά
Για το dressing
2 κουταλιές της σούπας. φρέσκο χυμό λεμονιού
4 κουτ. κλασική κίτρινη μουστάρδα
1/4 κουτ. αλεσμένο κύμινο
1/4 κουτ. σκόνη σκόρδου
1/4 κουτ. κόκκινες νιφάδες πιπεριού
1/4 γ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι kosher
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Για τη σαλάτα
3/4 γ. αγγούρι, ψιλοκομμένο
1/4 γ. κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1/4 γ. κίτρινο, πορτοκαλί ή κόκκινο πιπέρι, σε κύβους
1/4 γ. σέλινο, σε κύβους
1/4 γ. φρέσκα φύλλα κόλιαντρου, ψιλοκομμένα
2 μεγάλα αβοκάντο, ξεφλουδισμένα, κομένα σε κύβους
Ντοματίνια, αν θέλεις
2 (140 γρ) κουτιά κιτρινόψαρου τόνου, στραγγισμένα, κατά προτίμηση συσκευασμένα με λάδι
8 φέτες ολικής αλέσεως ή ότι άλλο ψωμί θες
Εκτέλεση
Κάνε το dressing: Σε ένα μεσαίο μπολ, χτύπα ελαφρά το χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα, το κύμινο, τη σκόνη σκόρδου και τις νιφάδες πιπεριού, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ενώ χτυπάς, σιγόβρασε αργά το ελαιόλαδο στο μείγμα χυμού λεμονιού μέχρι να συνδυαστούν πλήρως. Πασπάλισε με αλάτι και πιπέρι.
Φτιάξε τη σαλάτα: Πρόσθεσε το αγγούρι, το κρεμμύδι, το πιπέρι, το σέλινο (αν θέλεις και ντοματίνια) και το κόλιαντρο στο dressing. Mετά βάλε το αβοκάντο και ανακάτεψε λιώνοντας ελαφρώς με ένα πιρούνι μέχρι να σχηματιστεί ένας πολύ χοντρός πουρές. Έπειτα βάλε τον τόνο στο μείγμα αβοκάντο, αφήνοντάς τον να χωριστεί σε κομμάτια μεγέθους ενός δαγκώματος ή μικρότερα.
Βάλε τη σαλάτα πάνω από 4 κομμάτια ψωμιού σαν μεγάλο σάντουιτς.