Συστατικά
- 10 μερίδες αρνί
- 150 γραμ. βούτυρο
- Χυμό ενός λεμονιού
- Αλάτι, πιπέρι
- 200 γραμ. πουρέ τομάτα φρέσκια
- 150 γραμ. καφαλοτύρι κομμένο σε 10 μερίδες
- 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
- 75 γραμ κρασί
- 60 γραμ νερό
- Λαδόχαρτο
- Λίγο ζυμάρι από αλεύρι
- Μισό λεμόνι
- Γαρνιτούρα: πατάτες
Εκτέλεση:
- Χρησιμοποίησε αρνάκι γάλακτος ή ζυγούρι (το πρόβατο ενός έτους περίπου ή η προβατίνα πριν γεννήσει)
- Ρόδισε ελαφρά στο τηγάνι 10 μερίδες αρνί ή ζυγούρι με καλό βούτυρο
- Απόσυρε από το τηγάνι και πρόσθεσε τον χυμό ενός λεμονιού, το αλάτι, το πιπέρι, την ντομάτα, και το κεφαλοτύρι κομμένο σε 10 ισομεγεθή κομμάτια
- Ζέστανε σε τηγάνι το βούτυρο του ροδίσματος
- Πρόσθεσε το αλεύρι, ανακατεύοντας ελαφρά μέχρι να ροδίσει ελαφρά
- Ρίξε μέσα το κρασί και το νερό
- Πέρασε το μίγμα από σίτα για να βγει μια λεία σάλτσα
- Ρίξε τη σάλτσα μαζί με το κρέας και τα υπόλοιπα υλικά μέσα στη στάμνα
- Σκέπασε το στόμιο με διπλή κόλλα λαδόχαρτο
- Δέσε γύρω-γύρω το λαδόχαρτο με σπάγγο
- Άλειψε το λαδόχαρτο με ζυμάρι από αλεύρι για να μη φεύγει ο ατμός
- Τοποθέτησε πάνω στο ζυμάρι μισό λεμόνι ως εξής:
- Κάρφωσε το λεμόνι από την κομμένη επιφάνεια με οδοντογλυφίδα
- Κάρφωσε από την άλλη άκρη την οδοντογλυφίδα μέχρις ότου τρυπήσει το λαδόχαρτο
- Η κομμένη επιφάνεια του λεμονιού να βλέπει προς το ζυμάρι για να στάζει ο χυμός του λεμονιού κατά τη διάρκεια του ψησίματος σιγά-σιγά μέσα στο φαγητό
- Ψήσε σε δυνατό φούρνο 1 ώρα για αρνάκι γάλακτος ή 1 ώρα και 50 λεπτά για ζυγούρι
- Απόσυρε τη στάμνα από τον φούρνο
- Ξεσκέπασε προσεκτικά για να μην πέσει τίποτα μέσα
- Άδειασε το περιεχόμενο σε πιατέλλα σερβιρίσματος και γαρνίρισε με πατάτες και μασεντουάν (ποικιλία λαχανικών κομμένων σε κύβους)