Αν δεν το κατάλαβες, διανύουμε ήδη τη Μεγάλη Εβδομάδα. Και αν δεν νηστεύεις ήδη από την Καθαρά Δευτέρα, ε, τώρα ίσως ήρθε η ώρα...
Μην τρομάζεις όμως. Άσε που, στην ουσία, μιλάμε μόνο για μία εβδομάδα... Θα τα καταφέρεις! Θα σου δίνουμε κι εμείς πληροφορίες διατροφής και συνταγές για να κάνεις τις μέρες αυτές, που έτσι κι αλλιώς είναι παράξενες φέτος με την καραντίνα, λίγο πιο... νόστιμες!
Ξεκινάμε, λοιπόν, από τα γλυκά και στρεφόμαστε στη γνωστή pastry chef Εβίτα Παπαχαραλάμπους για... οδηγίες.
Είδαμε τη συνταγή της για νηστίσιμο κέικ πορτοκαλιού, τη δοκιμάσαμε, τρελαθήκαμε, τη συστήνουμε! Ιδού:
ΥΛΙΚΑ
- 200 γρ. Ηλιέλαιο
- 130 γρ. Ζάχαρη άχνη
- 450 γρ. Χυμό πορτοκαλιού
- 20 γρ. Ξύσμα πορτοκαλιού (περίπου 4 πορτοκάλια)
- 450 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.γ. Μπέκιν πάουντερ
- 1/2 κ.γ. Σόδα
- 100 γρ. Ζάχαρη καστανή
- 1 πορτοκάλι
- 60 γρ. Αμύγδαλα ξεφλουδισμένα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στον πάτο και στα τοιχώματα ενός ταψιού διαμέτρου 24 εκ.
- Με ένα πινέλο λαδώνουμε το χαρτί που έχουμε βάλει στον πάτο του ταψιού.
- Ρίχνουμε την καστανή ζάχαρη και τα αμύγδαλα.
- Καθαρίζουμε το πορτοκάλι με ένα πίλερ και κόβουμε λεπτές ροδέλες.
- Στρώνουμε τις ροδέλες στο ταψί.
- Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το ηλιέλαιο με τον χυμό, το ξύσμα και την άχνη.
- Προσθέτουμε κοσκινισμένο το αλεύρι και τις υπόλοιπες σκόνες.
- Ανακατεύουμε με μία μαρίζ.
- Ρίχνουμε το μίγμα στο ταψί.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 οC για 25', κατεβάζουμε τον φούρνο στους 160 οC και ψήνουμε για 25' ακόμη.
- Ελέγχουμε τρυπώντας το κέντρο του κέικ μ' ένα μαχαίρι, αν βγει καθαρό το βγάζουμε από το φούρνο.
- Αφήνουμε να κρυώσει καλά, αναποδογυρίζουμε το ταψί σε μία πιατέλα και ξεφορμάρουμε.
- Λόγω του ότι κάθε φούρνος είναι διαφορετικός, φροντίζουμε να προσαρμόζουμε τις θερμοκρασίες και τον χρόνο ψησίματος ανάλογα με τις δυνατότητες του δικού μας φούρνου.