Ο food blogger Σπύρος Παγιατάκης μας δίνει τη δική του εκδοχή αυτού του ξεχωριστού γερμανικού γλυκού που στη... γλώσσα του λέγεται Schwarzwälder Kirschtorte! Σε αυτή την εκδοχή, λοιπόν βλέπουμε μαύρη ζάχαρη και καφέ "για να ενισχύεται ακόμα πιο πολύ η γεύση και για να μην είναι πολύ γλυκιά, ώστε να μπορείς να πάρεις και δεύτερο κομμάτι!!!".
"Το συγκεκριμένο γλυκό έχει αρκετά βήματα, αλλά τελικά δεν είναι δύσκολο", υπογραμμίζει ο ειδικός και μας δίνει ένα μυστικό: "Είναι καλύτερα αν έχετε φτιάξει το cake από την προηγούμενη μέρα γιατί απορροφά καλύτερα τα υγρά και γίνεται πιο νόστιμο!"
Ιδού λοιπόν, καλή επιτυχία και.. χρόνια πολλά!
Διάβασε επίσης: 8 ζευγάρια celebrities με επιτυχημένους γάμους, παρά τη μεγάλη διαφορά ηλικίας τους
Υλικά
Για το cake
170 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
350 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300 γρ μαύρη ζάχαρη
90 γρ κακάο
1 ½ κουταλάκι αλάτι
1 ½ κουταλάκι μαγειρική σόδα
3 μεγάλα αυγά
2 βανίλιες
250 γρ ξινόγαλο
200 γρ καφές φίλτρου σε θερμοκρασία δωματίου
Για τη γέμιση
1 κονσέρβα βύσσινα (κρατάμε και το ζουμί τους)
1 πρέζα κανέλλα
1 1/2 κουταλάκι corn flour
1 λίτρο κρέμα γάλακτος
6 κουταλιές ζάχαρη άχνη
2 βανίλιες
Για το σιρόπι
½ κούπα ζάχαρη
1 κούπα νερό
2 σφηνάκια kirsch
Εκτέλεση
- Βουτυρώνουμε καλά και στρώνουμε με κακάο μια φόρμα 28 cm που ανοίγει ή 3 ταψάκια ίδιου μεγέθους.
- Χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά.
- Ενώνουμε όλα τα στερεά υλικά και τα κοσκινίζουμε.
- Ενώνουμε το ξινόγαλο με τον καφέ.
- Προσθέτουμε στο μείγμα με το βούτυρο και τη ζάχαρη εναλλάξ σε 3 δόσεις τα στερεά υλικά και το ξινόγαλο.
- Μοιράζουμε το μείγμα στα βουτυρωμένα ταψάκια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 20 λεπτά περίπου ή μέχρι να δοκιμάζουμε στο κέντρο του cake με μια οδοντογλυφίδα και να βγαίνει στεγνή.
Δοκίμασε και αυτό: Μυρωδάτα ρολά κανέλας: Βήμα βήμα η πιο λαχταριστή συνταγή
- Ανοίγουμε την κονσέρβα με τα βύσσινα και τη στραγγίζουμε.
- Σε ένα ποτήρι διαλύουμε 4 κουταλιές από το υγρό της κονσέρβας με το corn flour και το υπόλοιπο το ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι.
- Προσθέτουμε την κανέλλα και το διάλυμα του corn flour.
- Αφήνουμε να δέσει αρκετά και τέλος προσθέτουμε τα βύσσινα.
- Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει εντελώς πριν το χρησιμοποιήσουμε.
- Ετοιμάζουμε το σιρόπι.
- Σε ένα κατσαρολάκι ενώνουμε τη ζάχαρη με το νερό και αφήνουμε να πάρει μια καλή βράση.
- Αφήνουμε λίγο να κρυώσει, προσθέτουμε το κιρς και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
- Χτυπάμε την κρέμα με την βανίλια και την άχνη σε σαντιγύ.
- Κόβουμε το cake σε 3 στρώσεις (ή αν το έχουμε ψήσει σε 3 ταψάκια).
- Τοποθετούμε το μείγμα με τα βύσσινα στο πρώτο cake και 5 κουταλιές από την σαντιγύ.
- Τοποθετούμε από πάνω τη δεύτερη στρώση cake, το βρέχουμε με το σιρόπι και προσθέτουμε 6 κουταλιές σαντιγύ.
- Τελειώνουμε με το τρίτο cake.
- Το βρέχουμε με σιρόπι και καλύπτουμε το cake με την υπόλοιπη σαντιγύ.
- Διακοσμούμε με τριμμένη σοκολάτα και κερασάκια μαρασκίνο ή βύσσινα.