Το μυστικό για τις πιο τέλειες πατάτες φούρνου βρίσκεται στο... σιμιγδάλι

18.04.2020
Το μυστικό για τις πιο τέλειες πατάτες φούρνου βρίσκεται στο... σιμιγδάλι
"Είναι δύσκολη υπόθεση οι πατάτες του φούρνου. Φαίνεται εύκολο, αλλά για να φτάσεις στο τέλειο αποτέλεσμα χρειάζεται τέχνη! Δεν είναι παίξε γέλασε", μας εξηγεί ο food blogger Σπύρος Παγιατάκης και αποκαλύπτει το πιο παράξενο μυστικό όπλο του, περιγράφοντας με δικά του λόγια τη συλλογιστική του!

Είτε μιλάμε για ξεροψημένες πατάτες, είτε για μαλακές καλοψημένες κυδωνάτες πατάτες, δεν υπάρχει τίποτα πιο χάλια από μια πατάτα al dente!!! Δεν πρέπει να είναι ωμές, δεν πρέπει να είναι καμένες, δεν πρέπει να είναι διαλυμένες. Πρέπει να κρατάνε το σχήμα τους και να έχουν το σωστό λάδι και το σωστό αλάτι.
Όταν όλα είναι σωστά, τότε μπορεί να κλέψουν ακόμα και την δόξα του καλύτερου ψητού που θα βρεθεί δίπλα τους. Αυτή η συνταγή δίνει πάντα το σωστό αποτέλεσμα! Οι πατάτες είναι τραγανές στο εξωτερικό τους και απαλές στο εσωτερικό.
Το μεγάλο μυστικό είναι το σιμιγδάλι, τα μυρωδικά και το βούτυρο που σε συνδυασμό με το λάδι κάνουν αυτή την τέλεια κρούστα. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το βούτυρο με λίπος πάπιας ή χήνας.
Οι θερμίδες ανεβαίνουν, αλλά αυτό που θα δοκιμάσετε δεν θα φύγει ποτέ από το μυαλό σας! Μπορείτε για ποιο light αποτέλεσμα να αποφύγετε τελείως το βούτυρο και να χρησιμοποιήσετε μόνο λάδι. Καλύτερα είναι να τις δοκιμάσετε με όλους τους τρόπους και έτσι να βρείτε αυτό που σας αρέσει περισσότερο.
Όπως και αν έχει πάντως, μιλάμε για τις τελειότερες πατάτες φούρνου!!!

Υλικά για 4 άτομα

  • 1 κιλό πατάτες κομμένες σε μεγάλες μπουκιές
  • 3 κουταλιές σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 κουταλιά ψιλοκομμένο φρέσκο δεντρολίβανο
  • (ή όποιο άλλο βότανο σας αρέσει)
  • 3 κουταλιές βούτυρο
  • 3 κουταλιές λάδι

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
  • Σε μια κατσαρόλα βράζετε μπόλικο αλατισμένο νερό.
  • Μόλις πάρει βράση ρίχνετε τις πατάτες και τις βράζετε για 4 – 5 λεπτά, μέχρι να μπορείτε ίσα ίσα να τις τσιμπήσετε με ένα πιρούνι αλλά να είναι ακόμα σκληρές στο εσωτερικό τους.
  • Σουρώνετε καλά τις πατάτες και τις επιστρέφετε στην άδεια κατσαρόλα.
  • Ρίχνετε το δεντρολίβανο, λίγο αλάτι και πασπαλίζετε με το σιμιγδάλι.
  • Κλείνετε το καπάκι της κατσαρόλας και κρατώντας το κουνάτε με δύναμη πάνω κάτω την κατσαρόλα.
  • Με αυτό τον τρόπο οι πατάτες θα σπάσουν ελαφρώς στην άκρη τους και καλυφθούν με το σιμιγδάλι.

  • Βάζετε το βούτυρο και το λάδι σε ένα ταψί που να χωράει τις πατάτες σε μονή στρώση.
  • Βάζετε το ταψί στον ζεστό φούρνο για να λιώσει και να κάψει το βούτυρο και το λάδι. 5 λεπτά είναι αρκετά. Βγάζετε το ταψί από τον φούρνο και αδειάζετε μέσα τις πατάτες με το σιμιγδάλι.
  • Κουνάτε το ταψί για να βουτυρώσετε καλά τις πατάτες.
  • Ψήνετε για 30 - 40 λεπτά περίπου, γυρίζοντας στον μισό χρόνο τις πατάτες, μέχρι να κάνουν τραγανή κρούστα και να πάρουν ένα τέλειο χρυσό χρώμα.

Σπύρος Παγιατάκης
www.livetobake.gr