Η γαλατόπιτα είναι ένα γλυκό που υπάρχει, με μικρές παραλλαγές, σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, όπως διαβάζουμε στο LivetoBake.gr του Σπύρου Παγιατάκη. Με φύλλο ή χωρίς φύλλο. Με αγελαδινό, πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα. Με πολλά ή με λίγα αυγά. Με ζάχαρη ή με μέλι στο σερβίρισμα. Όπως και να έχει η τεχνική είναι ίδια και το αποτέλεσμα, αν και απλό, είναι εντυπωσιακό και πολύ γευστικό!
Πρόκειται στην ουσία για μια ελληνική κρέμα φούρνου. Στους περισσότερους αρέσουν οι κρέμες γιατί θυμίζουν την παιδική ηλικία και ότι θυμίζει την ηλικία αυτή είναι ιερό και νόστιμο!
Αν προσέχεις τη διατροφή σου, μπορείς να χρησιμοποιήσεις γάλα με λίγα λιπαρά και μαργαρίνη αντί για βούτυρο, αλλά αν το γλυκό δεν είναι αμαρτωλό χάνει στη γεύση. Είναι πιο νόστιμη όταν είναι φρέσκια από το φούρνο σε θερμοκρασία δωμάτιου, αλλά και δροσερή από το ψυγείο πάλι καλή είναι!
Ιδού η συνταγή για τη σούπερ γαλατόπιτα του Σπύρου Παγιατάκη
Υλικά για ένα μεγάλο πιρέξ
2 λίτρα γάλα
400 γρ. ζάχαρη
340 γρ. ψιλό σιμιγδάλι
4 αυγά
80 γρ. βούτυρο
2 βανίλιες
2 σπόρους κάρδαμο ή ένα ξυλάκι κανέλας
φλούδα ενός λεμονιού
Κρυσταλλική ζάχαρη και κανέλα για το σερβίρισμα
Διάβασε επίσης: Πορτοκαλόπιτα έχεις φτιάξει ποτέ; Με αυτή τη συνταγή την έχεις στο... τσεπάκι σου
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στις αντιστάσεις πάνω κάτω στους 180C.
- Βράζουμε το γάλα με τη ζάχαρη, τη φλούδα του λεμονιού και το κάρδαμο.
- Ανακατεύουμε για να μην κολλήσει το γάλα. Μόλις φτάσει στο σημείο που θα αρχίσει να βράζει, αφαιρούμε τη φλούδα του λεμονιού και το κάρδαμο και προσθέτουμε σιμιγδάλι.
- Ανακατεύουμε με ένα σύρμα για λίγα λεπτά μέχρι το μείγμα να αρχίζει ελαφρώς να πήζει.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Αμέσως χτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγά και τα προσθέτουμε στην κρέμα ανακατεύοντας καλά με το σύρμα. Βάζουμε τη κρέμα σε ένα καλά βουτυρωμένο ταψί, στη μεσαία σχάρα του φούρνου και ψήνουμε για 30 με 40 λεπτά μέχρι να σταθεροποιηθεί και να πάρει χρώμα.
- Αφήνουμε να κρυώσει, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με ζάχαρη και κανέλα.
www.livetobake.gr