Τα κουλουράκια της Λαμπρής

10.04.2017

Υλικά: (για 40 κομμάτια)

• 8 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

• 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

• 2 φλιτζάνια βούτυρο

• 1½ φλιτζάνι ζάχαρη

• 4 κρόκους αβγού

• ½ φλιτζάνι γάλα

• 1/4 φλιτζανιού κονιάκ

• 1 κουτ. σούπας ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού

Για το άλειμμα

• 2 κουτ. σούπας γάλα

• 1 αβγό

Eκτέλεση:

Κοσκινίζουμε μέσα σε λεκάνη το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Χτυπάμε σε μπολ το βούτυρο και τη ζάχαρη με το μίξερ χειρός για 2 λεπτά. Προσθέτουμε τους κρόκους έναν έναν χτυπώντας συνεχώς. Ρίχνουμε στο μπολ το γάλα και το αλεύρι. Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε στο μείγμα το ξύσμα και το κονιάκ. Ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να γίνει μαλακό το ζυμάρι. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο αλεύρι ή γάλα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.

Κόβουμε τη ζύμη σε ομοιόμορφα μικρά κομμάτια, τα οποία «ρολάρουμε» με την παλάμη μας ώστε να σχηματίσουμε κυλίνδρους μήκους περίπου 30 εκατοστών. Τα πλέκουμε κοτσίδες και τα τοποθετούμε σε ταψί. Τα πιέζουμε τις άκρες έτσι ώστε να μην ανοίξουν κατά το ψήσιμο. Χτυπάμε σε μπολ το αβγό με το γάλα και αλείφουμε με πινέλο τα κουλουράκια.

Τα ψήνουμε για 20 περίπου λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.